Vetenskaplig Guide: Bantningspiller & -Tabletter X Viktiga Saker

Vill du lära dig allt som finns att veta om bantningspiller? Visste du att mer än två tredjedelar av alla vuxna i USA lider av övervikt eller fetma? Och ännu värre, också barn har långsamt börjat bli en del av trenden. På grund av detta är det många som börjat förespråka en hälsosammare livsstil.

Sanningen är att det finns massor av sätt att gå ner i vikt. Du kan börja med att äta hälsosamt och lägga till regelbunden träning till din dagliga rutin. Eller så kan du börja ha bättre koll på vad du äter och se till att du inte intar fler kalorier än vad som rekommenderas dagligen.

Om du föredrar ett snabbare alternativ, kan du prova bantningspiller. Det har visats att 15,2 procent av vuxna amerikaner äter bantningstabletter, alltså både män och kvinnor.

Detta leder till följande fråga: kan bantningspiller vara värt att testa?

I denna guide ska du få:

 • Lära dig om vilka olika sorters bantningstabletter som finns
 • Läsa om vilka som är de bästa ingredienserna för ett bantningstillskott
 • Tips och tricks om hur du bäst använder dig av dessa produkter
 • Komma fram till om det är säkert eller inte att lägga till bantningspiller i din kost

Innan du rusar iväg till närmaste apotek, se till att du läser denna artikel ända till slutet. Du kommer få en hel massa information som hjälper dig bestämma vilken produkt som är bäst för dig och hur du tar den på ett korrekt och säkert sätt.

Men Först, Låt Oss Förklara Vad Bantningspiller Är

Bantningstabletter har funnits på marknaden rätt länge. Oavsett om det är en receptbelagd, receptfri eller växtbaserad produkt, eller någon annan form av bantningstillskott, är denna typ av piller verktyg som är till för att hjälpa till med viktminskning.

De kan innehålla en massa olika ingredienser som är populära eller som bevisats kunna hjälpa till med viktminskning. Dessa piller kan vara packade med exempelvis kostfiber, örter eller andra växtbaserade komponenter, mineraler eller koffein för att underlätta fettförbränning och förbättra ämnesomsättningen.

Bantningstillskott förekommer också i olika former:

 • Kapslar
 • Tabletter
 • Pulver
 • Vätska
 • Bars

Oavsett form, marknadsförs dessa produkter generellt som effektiva medel som ska hjälpa dig att göra dig av med oönskade kilon. De kan antingen hämma fettabsorptionen, sakta ner fettproduktionen, minska hungern eller öka ämnesomsättningen.

Läkemedelsverket är de som hanterar reglering och godkännande av bantningspiller som säljs på den svenska marknaden. En del av dessa produkter kan fås på recept för att hantera allvarliga viktproblem som är ett resultat av dåliga livsvanor eller som kommer av sjukdomar som lett till att man gått upp i vikt.

För att bli godkänt, måste tillverkaren redovisa studier som utförts på människor som visar att deras bantningspiller är säkra och fungerar effektivt.

 • Bantningspiller är verktyg som hjälper dig gå ner i vikt
 • De kommer i olika former och med olika syften
 • Det krävs ett godkännande av Läkemedelsverket innan de får säljas på svenska marknaden

Koncepten Övervikt Och Fetma Förklarade

Bantningspiller är framtagna för personer med övervikt eller fetma. Men vad är detta exakt?

Innan vi går in på det, kom ihåg att sjukvården gör sina bedömningar i enlighet med en enskild individs BMI eller kroppsmasseindex. BMI är måttet på eller förhållandet mellan kroppsvikt och längd.

Om du har ett BMI mellan 25 och 30 anses du överviktig. Allting över 30 anses vara fetma – och detta är inte rekommenderat.

Enligt Världshälsoorganisationen är 1,9 miljarder vuxna i världen överviktiga. 650 miljoner av dessa anses ha fetma. I USA har var tredje vuxen fetma, och i Sverige varannan.

Detta är allvarligt. Att vara överviktig eller ha fetma kan öka riskerna för att utveckla en eller flera allvarliga sjukdomar. Lyckligtvis finns det många metoder för att underlätta viktminskning och hjälpa hälsan att komma på rätt spår igen, bland annat att ta bantningspiller.

Fakta Om Naturliga Bantningspiller

Det finns en massa olika bantningsmetoder att välja mellan. Bland de mest sålda är naturliga bantningspiller eller viktminskningstillskott. Dessa produkter kan man lätt få tag på i olika butiker, utan att behöva något recept.

Vad är då dessa produkter exakt? Är det värt att testa? Är det säkert att använda? Hur kan dessa tillskott göra så att man snabbt går ner i vikt?

Detta är vad du behöver veta om naturliga bantningstabletter:

1. Vad De Kan Göra

Naturliga bantningspiller fungerar genom att göra något av följande:

 • Minskar hunger; därigenom känner du dig mätt och äter färre kalorier
 • Ökar fettförbränningen och hjälper kroppen förbränna fler kalorier
 • Minskar kroppens absorption av näringsämnen vilket gör att kroppen intar färre kalorier

Enkelt uttryckt, dessa piller verkar på olika sätt men tjänar alla samma specifika syfte.

2. De Hjälper Dig Gå Ner I Vikt – Och Mer

Detta syfte är att hjälpa till med viktminskning. I kombination med ett hälsoinriktat livsstilsprogram, har du möjlighet att gå ner nio procent av din kroppsvikt.

Vissa kan även gå ner tio procent eller mer, beroende på pillrens effekter och hur disciplinerat de håller sig till programmet.

Bortsett från vikten, kan bantningspiller också hjälpa till att förbättra hälsan generellt. När du går ner i vikt, minskar också blodsockret och blodtrycket. Andra hälsorelaterade problem som kommer av övervikt eller fetma såsom sömnapné eller ledsmärta kan också förbättras.

3. Det är Inte Något För Alla

Naturliga bantningstabletter är generellt säkra att ta, speciellt de som innehåller vetenskapligt uppbackade ingredienser. Ett sådant kan vara ett bra tillskott till din viktminskningsstrategi och hjälpa dig att snabbare göra dig av med oönskat fett.

Tyvärr är det inte alla som kan använda sig av dessa bantningspiller.

Dessa produkter är förbjudna för gravida eller kvinnor som försöker bli gravida. Riskerna finns att vissa ingredienser kan orsaka fosterskador och leda till komplikationer under graviditeten.

Personer under 18 år rekommenderas också att hålla sig undan både naturliga och receptbelagda bantningstabletter. Dessa produkter är generellt inte avsedda för behandling av barn.

Säkerheten och effektiviteten hos dessa produkter är fortfarande oklar och har inte ännu studerats vetenskapligt, så det bästa är att undvika ge dem till barn.

Individer som lider av olika sjukdomar bör också vara försiktiga med att ta bantningstillskott. Det finns en risk att vissa ingredienser kan interagera med de mediciner man tar, och skapa oönskade biverkningar.

4. De Behöver Backup

Trots att de är verkningsfulla, kan naturliga bantningspiller inte verka helt på egen hand. De klassas i själva verket som tillskott snarare än rena bantningskurer. Och som vi nämnde tidigare så kan de bara hjälpa dig gå ner kring 10 procent av din vikt.

Så förlita dig aldrig endast på dessa produkter för att snabbt försöka bli av med överskottsvikten, för det kommer inte att funka.

Vad du behöver göra är att para ihop dina bantningstabletter med en bra kostplan och regelbunden träning. Se till att du äter nyttigt, och se till att få i dig protein, och låt träning bli en del av din rutin.

En kombination av bantningspiller, nyttiga livsmedel och fysisk aktivitet kan ha goda effekter när du vill gå ner i vikt. Detta är en bra metod för att uppnå dina viktmål och en du kan vidhålla på lång sikt.

5. Biverkningar Kan Förekomma

Låt inte etiketten lura dig så lätt. Att använda naturliga bantningspiller innebär inte automatiskt att du garanteras slippa biverkningar. Det finns vissa naturliga ingredienser som inte bör tas i några större doser och även ingredienser som inte bör kombineras med vissa läkemedel.

Även om det står “örter” eller “helt naturligt” på burken, kan du fortfarande uppleva biverkningar som illamående, matsmältningsbesvär eller ökat blodtryck.

Därför är det viktigt att du pratar med en läkare om varför du vill börja ta bantningstabletter. Berätta om alla sjukdomar du eventuellt har samt vilka mediciner du tar. På så vis kan din läkare rekommendera rätt piller till dig utan att riskera din hälsa.

6. De Kan Sakna Godkännande Från Läkemedelsverket

Naturliga bantningspiller finns tillgängliga för alla. Visste du att de säljs utan att Läkemedelsverket testat och godkänt dem?

Läkemedelsverket har varnat för att många “naturliga” tillskott som säljs på marknaden inte är effektiva och kan skapa eventuella hälsoproblem. När det uppstår något problem kring någon specifik produkt, går Läkemedelsverket in för att undersöka denna.

Som en trygghet, så tar Läkemedelsverket i Sverige och FDA i USA bort sådana kosttillskott från marknaden som de upptäcker skapar negativa biverkningar hos användarna. Exempelvis så utförde FDA 2016 en varning mot bantningstabletter från Lucy’s Weight Loss System’s kallade Pink Bikini och Shorts on the Beach.

Enligt myndigheten innehöll detta bantningsmedel sibutramin och fenolftalein, två ingredienser som anses skadliga.

Det är viktigt att du kan tyda varningstecknen för att slippa råka ut för allvarliga biverkningar. Dessa varningstecken är bland annat:

 • Produktetiketter skrivna på något utländskt språk utan svensk översättning
 • Löften om snabba lösningar som att “gå ner 2 kilo över en natt”
 • Användningen av ord som “vetenskapligt genombrott” och “garanterad”
 • Produkter som säljs via massmail
 • Piller som marknadsförs som “örter” eller “naturliga alternativ” till något läkemedel som godkänts av Läkemedelsverket

Var med andra ord uppmärksam innan du bestämmer dig för att köpa något.

 • Naturliga bantningspiller uppfyller olika syften för att hjälpa dig gå ner i vikt
 • De kan eventuellt innebära biverkningar eftersom de inte godkänts av Läkemedelsverket
 • De är inte ersättning för träning eller nyttig kost

Olika Typer Av Bantningstabletter

Bantningspiller kan se olika ut. Faktum är att olika piller tillverkas med olika specifika syften.

Ditt valda tillskott kan tillhöra någon av följande kategorier:

1. Fettfångare

Du kan utläsa från själva namnet vad dessa piller är skapade för.

När man tar fettfångare, binder de ihop fettet i maten man äter. Som ett resultat saktas ämnesomsättningen ner, vilket hämmar aptiten. Detta hindrar också att kroppen absorberar kostfett.

De flesta fettbindande produkter innehåller chitosan, en källa till kostfiber som minskar fettabsorptionen. I en studie visades det att denna komponent kunde hjälpa deltagarna att gå ner 3,28 kilo efter att ha tagit den i 28 dagar.

En mer nylig studie publicerad i den medicinska tidskriften Nutrition Journal visade att chitosan kunde hjälpa till att minska medelvikten med upp till tre kilo.

Men det finns ändå risker, speciellt när du intar för mycket. Chitosan kan hindra din kropp från att absorbera fettlösliga och viktiga näringsämnen och fytokemikalier, så ta det lugnt ifall du tar detta.

 • Fettfångare binder fett och saktar ner ämnesomsättningen
 • De hjälper minska hunger
 • De innehåller ofta chitosan, en bra källa till kostfiber

2. Fettförbrännare

Dessa bantningspiller underlättar fettförbränningen. De innehåller ofta en kombination av olika ingredienser som örter, viktiga fettsyror och hydroxicitronsyra. TIll skillnad från fettfångare, fungerar fettförbrännare bäst i kombination med regelbunden träning.

Stimulerande piller är ett exempel på fettförbrännare. De innehåller ofta koffein och andra centralstimulerande ämnen som ökar ämnesomsättningen.

Men ta det ändå försiktigt. Dessa piller kan leda till överdrivet koffeinintag och kan orsaka hjärtklappning och högt blodtryck.

Dessutom kan många fettförbrännare innehålla eventuellt skadliga ingredienser som kan vara farliga för hälsan. Läs noga på etiketten och gör lite efterforskning så att du vet att det du tar är säkert.

 • Ökar fettförbränningsförmågan
 • Snabbar på ämnesomsättningen
 • Kan orsaka negativa effekter, speciellt om de tas i för höga doser

3. Kosttillskott

Visste du att kosttillskottsindustrin är en miljardindustri? Det finns många orsaker till detta, men den mest självklara är att det är många som vill gå ner i vikt.

Kosttillskott för viktminskning innehåller ingredienser som bland annat örter och andra växter, polyfenoler, koffein, mineraler och kostfiber. Dessa sägs kunna hjälpa till med att:

 • Snabba upp metabolismen
 • Öka termogenesen
 • Minska hunger, kroppsfett, vikt och absorptionen av makronäringsämnen

Men trots att de är naturliga, är säkerheten och effektiviteten med dessa produkter ingen garanti. Det är viktigt att du diskuterar med din läkare om varför du vill använda dig av denna typ av produkt.

 • Kosttillskott köps med huvudsyftet att gå ner i vikt
 • Innehåller olika sorters viktminskningsingredienser
 • Säkerheten och effektiviteten är inte garanterad

4. Godkända Bantningsmedel

Det finns bantningstabletter som godkänts av Läkemedelsverket. Dessa läkemedel rekommenderas för individer som behöver ta itu med allvarliga viktproblem, såsom individer med:

 • Kroppsmasseindex (BMI) högre än 30
 • Sjukdomar som typ 2-diabetes eller högt kolesterol vilka gör det svårare att gå ner i vikt

Ett godkännande från Läkemedelsverket innebär också att produkten gått igenom kliniska studier och experiment som testat dess säkerhet och effektivitet. Några godkända läkemedel är:

 • Orlistat – Detta läkemedel som också bland annat går under namnet Xenical hindrar att fett bryts ner i mag- och tarmsystemet. Som ett resultat får du i dig färre kalorier från det fett du äter. Studier har också visat att orlistat effektivt bidrar till viktminskning med så mycket som tre kilo. Men man bör notera biverkningarna som är lös eller oljig avföring, ökat behov av tarmtömning och gaser.
 • Lorcaserin – Detta säljs i USA under namnet Belviq, men har inte blivit godkänt i Europa. Det påverkar hjärnans utsöndring av serotonin, känt som lyckohormonet. Det gör att man känner sig gladare och mättare efter varje måltid.
 • Mysimba – Detta läkemedel innehåller en kombination av bupropion, ett antidepressivt ämne som minskar hunger; och naltrexon, som blockerar effekten av läkemedlet och hjälper till att minska hunger och sötsug. Detta är en typ av hungerdämpande medel som ofta ges till individer med övervikt och fetma som också har viktrelaterade sjukdomar.
 • Qysmia – Detta är ett amerikanskt läkemedel som inte finns i Sverige. Det innehåller fentermin, ett hungerdämpande ämne som i Sverige är narkotikaklassat; och topiramat, ett kramplösande medel. Det ges ofta till individer som drabbats av fetma på grund av sjukdomar som diabetes, högt blodtryck och högt kolesterol.
 • Liraglutid – Detta säljs under bland annat namnet Victoza. Det används ofta vid behandling av typ 2-diabetes. Det kan hjälpa till att minska hungerkänslorna och göra att man känner sig mättare längre.
 • Fentermin – Detta läkemedel kan skrivas ut av läkare i USA under namnen Suprenza eller Adipex. Det dämpar hungern och är bland de mer populära hungerdämpande medlen på den amerikanska marknaden. Men detta läkemedel är dock endast rekommenderat för korttidsbruk för att minska risken för beroende. I Sverige är det narkotikaklassat och avregistrerat som läkemedel.

Lita aldrig blint på någonting. Även om en produkt är godkänd av en myndighet, kan biverkningar fortfarande förekomma, speciellt om man inte håller sig strikt till den rekommenderade doseringen. Faktum är att det kan leda till allvarliga följder, så var noga med att tala med en läkare först.

Var också uppmärksam på din vikt när du tar något av dessa läkemedel. Om du märker att du inte går ner något mer efter 12 veckor, kontakta då din läkare. Du kanske blir rekommenderad att byta piller om det du tar inte verkar fungera för dig.

Detta betyder också att et är viktigt att du berättar om alla existerande sjukdomar du har, eller om du planerar att bli gravid, innan du börjar ta denna typ av tillskott. Vissa av dem är inte säkra att ta i kombination med vissa läkemedel och det kan leda till väldigt allvarliga biverkningar; så det är väldigt viktigt att du berättar om allt.

 • Bantningstabletter granskas och godkänns av Läkemedelsverket
 • De kan användas av individer med viktproblem
 • Biverkningar är vanliga, speciellt när de inte används korrekt

Är Det Farligt att ta Bantningstabletter och -Piller?

Generellt, nej. Många bantningspiller som säljs på marknaden är säkra för mänsklig konsumtion och innebär inga faror för hälsan.

Vissa av dem har även godkänts av Läkemedelsverket och kan fås på recept av läkare för att hjälpa dig med dina viktminskningsmål eller hjälpa dig med din övervikt. Vissa utgör även väsentliga delar av olika rehabiliteringsprogram för ätstörningar.

Tyvärr finns det dock många läkemedel som visats vara skadliga och som förbjudits av Läkemedelsverket. Beklagligtvis går det fortfarande att få tag på dessa produkter, vilket innebär fortsatt risk att de fortfarande kan orsaka skador.

Biverkningar kan vara bland annat:

 • Oro
 • Diarré
 • Högt blodtryck
 • Ökad puls
 • Njurproblem
 • Leverproblem
 • Illamående
 • Rektala blödningar
 • Sömnlöshet

Vad är det som gör bantningspiller farliga? Det finns olika scenarier:

Först och främst så handlar det om ingredienserna i pillren. Vissa ingredienser, som du ska få lära dig mer om nedan, har inte gått igenom några tester för att bestämma om de är säkra och effektiva. Detta innebär att du riskerar din hälsa.

Det är även sättet du använder dessa piller på som kan innebära risker för dig och din hälsa. Bantningspiller missbrukas ofta eftersom de som tar dem ofta endast fokuserar på att gå ner i vikt – snabbt.

Missbruk är när man använder sig av pillren på något av följande sätt:

 • Genom att kombinera flera olika stimulerande medel
 • Om man tar mer än den rekommenderade dagliga dosen, något som kan leda till överdosering
 • Att dricka bantningspiller blandat med laxerande eller vätskedrivande medel
 • Om man tar läkemedel utan att en läkare överser förloppet eller godkänner intaget
 • Använder av kosttillskott som inte rekommenderas för personer med normalvikt eller undervikt
 • Att blanda bantningsprodukter med olagliga substanser som exempelvis kokain

Bantningsläkemedel rekommenderas heller inte till gravida eller kvinnor som försöker bli gravida, även om de är myndighetsgodkända. Vissa ingredienser är inte passande för fostret och kan orsaka mer skada än nytta.

 • Bantningsmedel kan leda till oönskade biverkningar
 • Man kan missbruka bantningspiller på olika sätt; detta gör dem farliga
 • Gravida eller kvinnor som försöker bli gravida rekommenderas att inte bruka dessa produkter

Vilka Bantningspiller Är Bäst?

Bland de bantningsmedel vi pratat om ovan, vilka är de bästa?

Faktum är att det beror på dina viktminskningsmål.

Fettfångare eller fettblockerare saktar ner matsmältningen genom att binda sig med maten du äter. Som ett resultat dämpas hungern och du äter mindre.

Fettförbrännare å sin sida innehåller centralstimulerande ämnen som ökar ämnesomsättningen. De fungerar bäst i kombination med regelbunden träning.

Sedan har du kosttillskotten. Dessa produkter innehåller naturliga ingredienser som hjälper dig gå ner i vikt. Tyvärr har Läkemedelsverket inte studerat dessa produkter tillräckligt, vilket betyder att de kan innebära risker, speciellt om de tas i höga doser.

Om du har någon sjukdom som gör att du går upp i vikt, kan du använda bantningsmedel. Men även om de blivit godkända av Läkemedelsverket, betyder detta inte automatiskt att du är säker och inte riskerar några biverkningar.

Den här typen av läkemedel innehåller ingredienser som kan ha påverkan på din hälsa, så var uppmärksam på effekterna de har på din kropp.

Hur vet du vilken bantningsprodukt som är den bästa för dig? Följande är de saker du bör tänka på:

 • Identifiera dina viktminskningsmål
 • Lär dig vilka biverkningar som din valda produkt kan orsaka
 • Din sjukdomshistoria, och även din familjs
 • Pillrets ingredienser
 • Kostnader – eftersom inte alla försäkringar täcker bantningsmedel

Så när det kommer till kritan, finns det inget absolut svar om vilken som är den bästa produkten. Kolla upp dessa faktorer, identifiera dina mål, och tala med din läkare. Diskutera alla möjligheter för att bestämma vilket som är det bästa tillvägagångssättet för dig för att gå ner i vikt.

 • Bantningsprodukter finns i olika former och med olika syften
 • Identifiera dina behov för att lättare bestämma vilken som är den rätta produkten för dig
 • Var noga med att ta hänsyn till saker som din hälsa och ingredienser innan du köper något piller

När Man Kan Använda Bantningstillskott

Med tanke på omständigheterna och de möjliga biverkningarna, är är det säkert att ta bantningspiller?

Det finns flera olika situationer då du gärna kan använda bantningstabletter:

 • Om du har ett BMI över 30
 • Om du har ett BMI på 27 eller högre och även sjukdomar som typ 2-diabetes eller högt blodtryck

Innan du vänder dig till bantningsprodukter, bör du ta följande faktorer i beaktande:

 • Eventuella biverkningar
 • Din allmänna hälsa samt om du har någon sjukdom eller tar några mediciner
 • Din familjs sjukdomshistoria
 • Fördelarna med bantningsläkemedel
 • Kostnader

Du måste diskutera dessa faktorer noggrant med din doktor för att säkerställa att du inte riskerar hälsan. Det hjälper dig också att komma fram till rätt strategier för att lättare gå ner i vikt.

Men det som är bra med bantningspiller är ändå att de kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Se till att kombinera pillren med en passande livsstil. Detta innebär att du måste börja med fysisk aktivitet och sunda matvanor för att effektivt kunna gå ner i vikt och behålla den.

 • Det finns lägen då du med fördel kan använda dig av bantningstabletter
 • Diskutera med din läkare om varför du vill börja använda denna typ av produkt
 • Bantningsmedel kan hjälpa dig gå ner i vikt, speciellt när de kombineras med en hälsosam livsstil

Lista: De Bästa Ingredienserna Som Måste Finnas I Dina Bantningspiller

Listan på bantningsingredienser kan göras ändlös. Men det finns några som står ut i mängden och som måste finnas i dina bantningspiller.

Nedan följer de bästa viktminskningsingredienserna som bör ingå i dina bantningstabletter:

1. Garcinia Cambogia

När man pratar om bantningspiller, är garcinia cambogia alltid med på listan. Denna gröna lilla pumpaliknande frukt döljer underverk i sitt skal.

Skalet på denna frukt innehåller hydroxicitronsyra, eller HCA. Enligt en studie från 2002, kan HCA hämma fettproducerande enzymer i kroppen. Det kan också öka serotoninutsöndringen, vilket hjälper till att minska matsug. Dock är denna studie endast utförd på djur.

Men en annan studie som publicerats i Journal of Obesity visar också effekterna av garcinia cambogia på viktminskning. Enligt studien så kan denna ingrediens skapa viktminskning, även om effekten bara är på kort sikt.

Hittills har inga negativa effekter rapporterats, men vissa som tar produkten hävdar att de upplever milda matsmältningsproblem.

 • Skalet på garcinia cambogia innehållet rikligt med hydroxicitronsyra, eller HCA
 • HCA ökar serotoninet, vilket minskar matsug
 • Det kan hjälpa dig att gå ner i vikt utan biverkningar

2. Koffein

Visste du att koffein är den mest använda psykoaktiva substansen i världen? Och den är dessutom en välkänd metabolismökare. Därför är det inte konstigt att många bantningspiller innehåller denna ingrediens.

I en studie visades att ett intag av koffein kan hjälpa till att öka ämnesomsättningen. Det hjälper också kroppen att använda mer fett som bränsle. I en annan studie har det rapporterats att koffein kan kopplas till viktminskning genom fettoxidering och termogenes. Det kan även öka leptinet, speciellt hos kvinnor.

Men var hur som helst försiktig eftersom för mycket koffein kan leda till sömnlöshet, irritabilitet och oro hos många. Det kan också vara beroendeframkallande och leda till allmänt dåliga sömnvanor.

 • Koffein ökar ämnesomsättningen
 • Förbränner fett
 • Hjälper till med viktminskningsmålen

3. Grönt te-extrakt

Extrakt av grönt te är en favorit bland viktminskningstabletter – och det finns många orsaker till det.

För det första så är det rikt på koffein. För det andra så innehåller det epigallokatekingallat eller EGCG, en typ av polyfenol som underlättar fettförbränning. I en studie från 2009 visades att EGCG ger positiva effekter när det gäller viktminskning och att hålla vikten.

Och än viktigare, när dessa två ingredienser kombineras, ökar det termogenesen. Detta är när kroppen bränner kalorier för att skapa värme, och därigenom bränner fler kalorier.

Men det är inte allt. En studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Physiology & Behavior har visat att grönt te-extrakt ökar aktiviteten av noradrenalin. Och detta hormon visar sig vara effektivt på fettförbränningen.

 • Extrakt av grönt te innehåller ämnena koffein och EGCG, vilka kan hjälpa till med fettförbränningen
 • När det kombineras med koffein, ökar EGCG termogenesen
 • Det ökar hormonet noradrenalin, vilket underlättar fettförbränningen

4. Proteinpulver

Det finns en massa viktiga ingredienser som kan hjälpa dig att förbränna fett. En av dem är protein. Det minskar kroppsfett, ökar ämnesomsättningen och dämpar aptiten.  Tar man för mycket protein omvandlas det till glukos eller ketoner, vilket hjälper till att balansera kroppens energinivåer.

Dessutom ökar protein hormoner som PYY, CCK och GLP-1. Dessa är mättnadshormoner som du kan öka genom att äta protein.

Protein finns i en massa olika livsmedel, och det är omöjligt att äta dem alla. Detta är var proteinpulver kommer in i bilden.

Att ta tillskott med proteinpulver är ett bekvämt sätt att öka ditt proteinintag. Se bara till att ditt proteinpulver inte innehåller så mycket tillsatser och socker.

 • Ett bekvämt sätt att öka proteinintaget
 • Ett effektivt sätt att öka ämnesomsättningen
 • Ökar mättnadshormonerna

5. Löslig Fiber

Det finns två typer av fiber: löslig och olöslig fiber. När du vill bränna fett naturligt, är löslig fiber det bästa valet. Faktum är att detta är en av de viktigaste ingredienserna i dina bantningstillskott.

Löslig fiber absorberar vätska i mag- och tarmområdet. Den omvandlar denna till en trögflytande geléliknande substans, och gör därmed att du känner dig mättare.

Men det slutar inte där. Löslig fiber ökar också utsöndringen av mättnadshormoner som GLP-1 och PYY samtidigt som det minskar hungerhormonet ghrelin. Som ett resultat dämpas hungern och du äter mindre.

Förutom det, saktar denna ingrediens ner näringsupptaget i magen. Detta innebär att i stället för att känna sig hungrig, tar kroppen längre tid på sig att smälta maten och absorbera näringsämnena den behöver. Detta gör att du också känner dig mättare längre.

 • Löslig fiber ökar mättnadshormoner som PYY och GLP-1 samtidigt som det minskar ghrelinet
 • Ett effektivt sätt att dämpa hungern
 • Gör att du känner dig mättare längre eftersom kroppen tar längre tid på sig att smälta maten

6. Glukomannan

När vi är inne på ämnet löslig fiber, är glukomannan en av de bästa källorna som finns. Det utvinns ofta från konjakknölkallan eller Amorphophallus paeoniifolius.

Eftersom det är en löslig fiber, absorberar glukomannan vatten och omvandlar det till en geléliknande substans. Denna ligger kvar i din mage och gör att du känner dig mätt och därigenom intar färre kalorier.

Tro det eller ej, men det kan hjälpa dig gå ner upp till 5 kilo i vikt på fem veckor, speciellt om du kombinerar det med en i övrigt sund kost.

Förutom att den är en bland favoriterna när det kommer till bantningstabletter, kan glukomannan också göra andra under med din hälsa. Det ger näring åt de goda bakterierna i tarmen; därigenom hjälper det mot förstoppning.

Men det finns faktiskt några biverkningar. Glukomannan kan orsaka mjuk avföring och gaser. Det kan också skapa negativa reaktioner när det kombineras med vissa orala läkemedel.

 • En bra källa till löslig fiber
 • Håller dig mätt så att du äter färre kalorier
 • Bidrar också med andra hälsofördelar, som att hjälpa till mot förstoppning

7. Extrakt Från Gröna Kaffebönor

Detta är inte samma sak som det kaffe vi är vana vid. Gröna kaffebönor är vanliga kaffebönor som inte har rostats och som är väldigt effektiva som ingrediens i bantningspiller.

I enlighet med sin sanna natur, innehåller detta extrakt en stor mängd koffein vilket ökar fettförbränningen. Det innehåller också klorogensyra vilket saktar ner nedbrytningen av kolhydrater i magen.

En studie har visat att extrakt från gröna kaffebönor gynnar viktminskning. Faktum är att deltagarna i studien gick ner så mycket som 2,5 kilo mer än de som fick placebo.

Även en annan studie har visat att denna ingrediens kan minska kroppsvikt, kroppsmasseindex och fettprocenten i kroppen.

Bortsett från viktminskningsområdet, kan den gröna kaffebönan också vara bra för den generella hälsan. Det minskar blodsockret, är rik på antioxidanter och minskar blodtrycket.

 • Gröna kaffebönor är kaffebönor som inte rostats
 • De kan effektivt hjälpa till med viktminskning
 • Förbättrar den övergripande hälsan

8. Äppelcidervinäger

En av världens populäraste hälsodrycker är äppelcidervinäger. Faktum är att om du hittar bantningstabletter som innehåller denna ingrediens, så är det en fördel.

Det innehåller ättiksyra, vilket är dess aktiva komponent. Denna kortkedjiga fettsyra underlättar viktminskning genom att göra följande:

 • Öka ämnesomsättningen – Det ökar AMPK enzymet, vilket minskar fett- och sockerproduktionen i levern. Detta enzym förbränner också effektivt fett.
 • Förbränna fett – En studie från 2009 har visat att ättiksyra dämpar fettansamlingar genom att öka fettsyreoxideringsrelaterat protein.
 • Minska hungern – Ättiksyra påverkar också områden i hjärnan som kontrollerar hungern. Det leder till att du äter mindre än du brukar.
 • Minska lagrat fett – En nylig studie har visat att ättiksyra skyddar kroppen från att samla på sig bukfett samt lipider i levern.

Förutom dessa mekanismer som ättiksyran bidrar till, är äppelcidervinäger också känt för att skapa en mättnadskänsla. Som ett resultat, minskar du kaloriintaget.

För att bevisa dess hungerdämpande effekter, visade en studie att deltagare som fick äppelcidervinäger konsumerade upp till 275 färre kalorier än de deltagare som fick placebo.

En 12-veckors studie utförd på 144 vuxna japanska individer med fetma har visat att genom att ta 30 ml äppelcidervinäger varje dag, kan man gå ner upp till 1,5 kilo i vikt. Det kan också minska fettprocenten med nära en procent.

Förutom detta, saktar det även ner tömningen av magen, vilket gör att du känner dig mättare längre.

 • Äppelcidervinäger är rik på ättiksyra
 • Ättiksyra är känd för att bland annat dämpa hunger, förbränna fett och minska lagrat fett
 • Äppelcidervinäger håller dig mättare längre

9. Chilipeppar

Någon gång under 2010-talet introducerades ett nytt bantningspiller i USA. Det hette Capsilpex och kallades “bantningspillret föredraget av Brad Pitt och Jennifer Lopez”.

Frågan är nu vad det är som gjorde det så speciellt?

Det beror helt och hållet på capsaicin, komponenten i chilipeppar som gör att den smakar kryddstarkt. Flera studier har visat att denna komponent effektivt kan hjälpa till med viktminskning och förbränning av oönskade kilon.

I en studie från 2012 som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Appetite , kunde capsaicinoider eller capsaicinkomponenter öka energiförbrukningen och lipidoxideringen hos deltagarna. Samtidigt upplevde de minskad hunger.

Även en nylig studie har visat att om man tar capsaicin, närmare bestämt två milligram om dagen, minskar detta midja-höft-måttet på sex veckor. Doser större än detta ger troligtvis inte några ökade positiva effekter på människokroppen.

Faktum är att tar man för mycket capsaicin, kan det skapa negativa effekter såsom magsmärtor, irritation i magen, uppsvullnad och halsbränna.

 • Chilipeppar innehåller capsaicin, ett ämne som underlättar viktminskning
 • Två milligram om dagen kan minska midja-höft-måttet
 • Det hjälper till att minska hunger

10. Spenatextrakt

En annan bland de populäraste bantningstillskotten på marknaden idag är en som tillverkas på spenat.

Vad gör denna till en så speciell ingrediens i bantningstabletter?

Spenatextrakt är ett grönt pulver som består av ett koncentrerat på spenatens thylakoider. Thylakoider är till största del proteiner, klorofyll och antioxidanter. Resten av innehållet utgörs av fett.

När man tar detta, hämmar thylakoiderna lipasaktiviteten, ett enzym som bryter ner fett. Som ett resultat, saktar fettnedbrytningen ner, och samtidigt minskar utsöndringen av hungerhormonet ghrelin. Hungerminskande hormoner som GLP-1 ökar också tack vare denna thylakoid.

När det gäller viktminskning, kan thylakoiderna i spenat hjälpa till även med detta. Enligt denna studie från 2015, gjorde de så att de deltagande överviktiga kvinnorna upplevde ökad mättnad och minskat sötsug.

Också en annan studie visade att kvinnor som dagligen tillsatte fem gram spenatextrakt  till sitt viktminskningsprogram hade 43 procent större chans att gå ner i vikt.

Men ta det lite lugnt med spenatextrakt eftersom det kan skapa irritation i matsmältningsorganen. Det har också förmågan att kunna öka seruminsulin och HDL-kolesterol.

 • Spenatextrakt innehåller thylakoider
 • Det dämpar lipasaktiviteten, ett enzym som bryter ner fett
 • Ökar mättnadskänslan och minskar sötsug

11. Konjugerad Linolsyra

Även kallad CLA, konjugerad linolsyra har varit ett populärt fettförbränningstillskott under många år. Det är ett naturligt animaliskt livsmedelsfett och är ett av de “nyttiga” transfetterna.

Vad kan CLA göra?

Baserat på en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Nutritional Biochemistry, innehåller konjugerad linolsyra komponenter som motverkar fetma. Det hjälper kroppen att minska kroppsfettet och ändrar på kroppens komposition.

Det ökar också energiförbrukningen, vilket är en viktig faktor för basalomsättning, fysisk aktivitet och adaptiv termogenes.

Man kom i en studie fram till att CLA kunde hjälpa deltagarna att gå ner 0,1 kilo i veckan när det intogs regelbundet under sex månader. Även en nyligare studie stödjer detta, med resultat som visar att deltagarna gick ner 1,3 kilo.

 • CLA är en effektiv ingrediens i bantningspiller.
 • Det innehåller komponenter som motverkar fetma
 • Hjälper dig bli av med överskottskilon om du tar det regelbudet under sex månader

12. Guargummi

Löslig fiber är en viktig beståndsdel i bantningstabletter. Bland de bästa källorna till löslig fiber är guargummi, eller guarkärnmjöl, en ingrediens som utvinns från en indisk baljväxt.

Guargummi lever upp till sitt namn genom att fungera som ett bindande medel i magen. Detta saktar ner matsmältningen, ökar mättnadskänslan och minskar matintaget och hungern.

Enligt en studie från 2016 kan mellan två och fem gram guargummi öka mättnadskänslan och minska småätandet mellan måltiderna.

Även en annan studie har visat att vuxna individer med typ 2-diabetes kunde minska midjemåttet när de lade till en daglig dos på 10 gram guargummi under en period på 4 till 6 veckor. Dock hade det ingen effekt på viktminskningen.

Hur som helst, vanliga biverkningar är bland annat ökad tarmrörelse, kramper, illamående, buksmärtor, diarré och gaser.

 • En bra källa till löslig fiber
 • Ökar mättnaden; därigenom minskar det småätandet
 • Hjälper till att minska midjemåttet

13. Probiotika

Din tarmflora spelar en viktig roll för din kropp. Det är faktiskt viktig för att utvinna näringsämnen och energi från maten du äter, vilket i sin tur är viktigt för energiförbrukningen.

Varför bör probiotika finnas i dina bantningstabletter?

Enligt denna djurstudie från 2013, hjälpte probiotika till att minska viktökning och fettansamling i möss med fetma.

Och i en studie från 2013 som publicerats i näringstidskriften The British Journal of Nutrition upplevde deltagarna som fick probiotika minskning i bukfett, midje- och höftomfång, kroppsfett och BMI.

Också en nyligare studie har visat att tillskott med probiotika kan minska kroppsfett, fettprocent och kroppsmasseindex.

Här är det bästa: de flesta probiotiska bakterierna som exempelvis Lactobacillus och Bifidobacterium är säkra för mänsklig konsumtion och skapar i de flesta fall inte några besvär. Vissa individer kan uppleva smärre symptom i matsmältningsorganen såsom gasbildning, men detta är inte någon anledning till oro.

 • Probiotika ger näring åt tarmfloran, vilken spelar en viktig roll i matsmältningssystemet
 • Hjälper bland annat till att minska bukfett och BMI
 • De flesta probiotiska bakteriestammar är säkra för konsumtion

Farliga Ingredienser Som Bör Undvikas I Bantningspiller

Trots de goda avsikterna, finns det bantningstabletter på marknaden som kan leda till mer skada än nytta för din kropp. Det beror på att det finns piller som inte blivit testade av Läkemedelsverket och som innehåller ingredienser som kan ha negativa effekter på hälsan.

Bli inte lurad av etiketter som säger “tillverkad på naturliga ingredienser” eller “örtbaserat” eftersom naturligt i sig inte automatiskt innebär att det är säkert.

Så nedan följer några av de ingredienser som du bör hålla utkik efter så att du kan undvika dem:

1. Mahuang, Efedrin eller Pseudoefedrin

Mahuang är en kinesisk ört som är en beståndsdel i läkemedlet Efedrin och som naturligt innehåller efedrin och pseudoefedrin. Det är ett centralstimulerande ämne som kan göra så att blodkärlen dras ihop och som har förmågan att öka blodtrycket när det tas i högre doser.

Efedrin i kombination med koffein eller aspirin kan verka hungerdämpande. Det kan också öka energin och uppmärksamhetsförmågan.

Men alla bantningspiller och andra produkter som innehåller efedrin har förbjudits av bland annat USA:s och Sveriges läkemedelsmyndigheter. Detta på grund av att efedrin skapar:

 • Hjärt- och kärlproblem som bland annat hjärtattack, hjärtklappning och ökat blodtryck
 • Illamående
 • Stroke
 • Höjt blodsocker
 • Anfall, vilka kan intensifieras hos individer som lider av anfallssjukdomar
 • Plötslig död
 • Sömnlöshet
 • Psykos
 • Värmeslag

Man har också funnit att efedrin kan användas som källa för att framställa metamfetamin.

 • Är en typ av centralstimulerande medel som är förbjudet i kosttillskott i USA sedan 2004 och i Sverige sedan 2005
 • Kan orsaka hjärt- och kärlproblem och många andra biverkningar
 • Kan användas för att framställa metamfetamin

2. Pomerans

Pomerans har sedan lång tid tillbaka varit en del av den kinesiska medicinen och används för att bota illamående, dålig matsmältning och förstoppning. Spola framåt till idag, då denna är en bland favoriterna bland bantningstabletter, även om den är bland dem som det också varnas för.

Pomerans, som också har det vetenskapliga namnet Citrus aurantium, innehåller en kemikalie kallad synefrin. Den har effekter som liknar de hos efedrin och kan skapa ökad puls, högt blodtryck, stroke och hjärtattack.

Men det finns också studier där pomerans inte skapat kardiovaskulära problem. Dessa studier är dock utförda på djur, och resultaten kan inte automatiskt överföras till människan på grund av skillnader i hur de adrenerga receptorerna binder sig.

 • Sedan länge använd inom den kinesiska medicinen
 • Pomerans innehåller synefrin, vilket har liknande effekter som efedrin
 • Inga mänskliga studier har ännu utförts för att bestämma säkerheten

3. Fenproporex

Detta är också en av de förbjudna ingredienserna, den är inte godkänd i USA och är narkotikaklassad i Sverige. Faktum är att den aldrig godkänts som läkemedel på grund av att det inte finns några bevis på hur säker eller effektiv den är.

Fenproporex utvecklades på 60-talet som en centralstimulerande drog. Idag används den fortfarande för att dämpa hunger och motverka fetma på olika ställen i världen.

Vad är det som gör denna ingrediens så farlig?

Fenproporex är ett amfetaminbaserat hungerdämpande medel som omsätts som amfetamin när det intas. Det kan öka hjärnmetabolismen och i vissa fall öka utsöndringen av dopamin, vilket gör det beroendeframkallande.

Enligt en rapport upplevde en kvinna som importerat piller som innehöll denna substans oregelbundna bröstsmärtor, huvudvärk, sömnlöshet och hjärtklappning. Föga förvånande upphörde dessa symptom så fort hon slutade ta pillren.

 • Ursprungligen framtaget som ett centralstimulerande läkemedel
 • Bland de mest använda hungerdämpande medlen i världen
 • Kan orsaka skador när det används regelbundet

4. Sibutramin

I oktober 2010 bad amerikanska FDA Abbott Laboratories, tillverkaren av Meridia, att självmant ta bort sin produkt från marknaden.

Meridia, vilket 1997 godkändes i USA som bantningsmedel och som medel för att vidhålla viktminskning, innehåller sibutramin, en substans som kan innebära risker för hjärt- och kärlhälsan.

Enligt SCOUT-studien som undersökte de kardiovaskulära effekterna av sibutramin, skapade ämnet 16 procent större risk för att användare utvecklade hjärt- och kärlsjukdomar. Och vad som var värre, så upplevde de som tog Meridia ingen signifikant viktminskning.

Som ett resultat rekommenderade myndigheten att alla läkare skulle sluta skriva ut dessa bantningspiller. De rekommenderade också allmänheten att sluta använda produkten för att minska riskerna.

 • Sibutramin kan orsaka kardiovaskulära problem
 • Individer som tar sibutramin löper större risk att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar
 • Amerikanska FDA har rekommenderat allmänheten att undvika produkter som innehåller sibutramin

5. Fenolftalein

Denna ingrediens finns i många laxermedel. 1999 gjorde FDA en omklassificering av fenolftalein till “generellt inte ansedd som säker och effektiv”

Det har visat sig att denna ingrediens skapar möjliga carcinogena risker; alltså ökad risk för cancer. Det har inte gjorts några mänskliga studier, men studier på råttor har visat att fenolftalein orsakar tumörer på olika vävnadsområden.

Vidare har det funnits vara genotoxiskt och kan kan orsaka skador eller mutationer i DNA.

 • En vanlig ingrediens i många laxermedel
 • Kan skapa eventuella carcinogena risker
 • Kan orsaka tumörer i olika kroppsvävnader

6. Rimonabant

Detta är också en ingrediens som inte är godkänt i Sverige eller USA.

Rimonabant började undersökas under 80- och 90-talen på grund av dess G-proteinkopplade receptorer och egenskaper som endogen ligand. Därefter har den använts i Europa som medel mot fetma.

Produkten har emellertid förbjudits på grund av dess signifikanta biverkningar, av vilka de tydligaste är allvarliga humörsvängningar och oro. Två dödsfall har också rapporterats där experter kom fram till att individerna tagit rimonabant; därför anses den vara farlig.

 • Används i Europa som medel mot fetma
 • Förbjuden idag
 • Kan orsaka allvarliga biverkningar

7. Fenytoin

Visste du att fenytoin används som läkemedel mot epilepsi? Lite förvånande finns denna ingrediens också i vissa bantningspiller på grund av dess viktminskande egenskaper.

Frågan är då denna: är det säkert?

Generellt, så länge som bantningspillret tas korrekt och enligt en läkares föreskrifter. I övriga fall, kan det orsaka kraftiga allergiska reaktioner som exempelvis feber, svår hudklåda, svullna lymfkörtlar och organskador.

Självmordstankar eller -beteenden och multiorgansvikt är en annan biverkning man bör vara uppmärksam på. Det finns också risk för minskat antal blodceller, minskat D-vitamin, tandköttsförstoring och svår förvirring eller delirium.

På grund av detta, är det starkt rekommenderat att du undviker denna ingrediens.

 • Kan eventuellt hjälpa till med viktminskning
 • Kommer med allvarliga biverkningar
 • Måste tas med försiktighet och under läkares översyn

Bantningspiller För Kvinnor

Enligt National Center for Health Statistics eller NCHS, anses två av tre vuxna amerikaner ha övervikt eller fetma. I Sverige är denna siffra ungefär varannan vuxen. I USA är fetma och sjuklig fetma vanligare hos kvinnor än hos män. I Sverige är det fler män än kvinnor som har fetma.

Siffrorna kan också vara en anledning till varför bantningsmedel är populärare bland amerikanska kvinnor jämfört med män.

De är inte som vilka kosttillskott som helst. Nedan följer några saker att tänka på när du väljer bantningspiller:

 • Var medveten om ditt viktmål. Det är viktigt att du identifierar vad du planerar att uppnå för att göra det lättare för dig att välja rätt typ av tillskott.
 • Notera ditt hälsotillstånd. Att gå ner i vikt kanske är målet, men innan du börjar ta några piller, säkerställ att de inte innebär några risker för din hälsa. Inte alla piller, inte heller naturliga tillskott, är säkra. Vissa produkter bör undvikas om man har vissa sjukdomar eller använder vissa läkemedel. Annars kan de vara riskfyllda att använda och leda till skador på hälsan.
 • Identifiera rätt sorts bantningspiller. Det här är viktigt. Kom ihåg att olika bantningstillskott är olika utformade och för olika syften. Använd ditt mål som guide för att bestämma vilken som är den rätta produkten för dig..
 • Kontrollera ingredienserna. Detta är också viktigt. Vissa bantningstabletter innehåller ingredienser som är skadliga för hälsan. Läs och undersök ingredienserna noggrant för att undvika riskera hälsan.
 • Läs på om källan. De bantningspiller du valt måste inte bara innehålla säkra ingredienser utan det bör också tillverkas av en välkänd tillverkare. Läs etiketten för att ta reda på vem som är tillverkaren och varifrån det kommer. Läs på nätet för att se om tillverkaren faktiskt existerar. Om du inte hittar någon information om tillverkaren, gå vidare med nästa.
 • Håll dig uppdaterad. Läkemedelsverket informerar regelbundet allmänheten om hälsa och läkemedel, inkluderat bantningstillskott. Se till att kolla deras webbplats regelbundet för att se om det finns några nya substansförbud eller om något bantningstillskott förbjudits på marknaden.
 • Fokusera på hälsan. Bantningsprodukter kan göra mer än att bara hjälpa dig bli av med dina oönskade kilon. Bra bantningstabletter hjälper dig inte bara att gå ner i vikt, utan hjälper dig också att ta hand om hälsan generellt.
 • Läs användarbetyg. Du kan till och med göra detta till en vana. Det är lätt att skriva positiva saker om vissa produkter, men frågan är denna: är betygen sanna? Gå in på deras sociala mediekonton och kolla vad folk säger om produkten där. På detta sätt kan du få en mer rättvisande bild av en viss produkt innan du bestämmer dig för att börja med den.
 • Jobba med en läkare. Det spelar ingen roll om du är frisk eller lider av någon sjukdom. Om du tänker börja med piller, oavsett om de är receptbelagda läkemedel eller naturliga tillskott, rådfråga alltid en doktor. En doktor kan rekommendera korrekt tabletter för dina viktminskningsmål och samtidigt jobba tillsammans med dig för att nå dessa.
 • Leta efter garantier för pengarna tillbaka. Oavsett vad din läkare rekommenderar, finns det ändå en möjlighet att pillren inte fungerar för dig. I det fall detta händer, leta efter en produkt som kan ge dig pengarna tillbaka. Detta gör att du inte känner dig tvingad att fortsätta med en produkt som inte hjälper dig.

Det finns många bantningspiller på marknaden som är speciellt framtagna för kvinnor. Piller med exempelvis orlistat är bra alternativ eftersom Läkemedelsverket har kontrollerat denna ingrediens.

 • Fetma och övervikt är en vanlig folksjukdom
 • Bantningsprodukter kan hjälpa dig nå dina viktminskningsmål
 • Du bör överväga en del viktiga faktorer innan du bestämmer dig för ett visst piller

Bantningstillskott För Män

I USA är fetma vanligare bland kvinnor, men i Sverige är det fler män än kvinnor som har fetma. 58 procent av svenska män anses ha övervikt eller fetma.

Om det inte behandlas, kan det leda till allvarligare sjukdomar som bland annat typ 2-diabetes, stroke eller hjärt- och kärlsjukdomar. Så om du tillhör denna kategori och du vill gå ner i vikt, kan du också använda dig av bantningstillskott som hjälp.

Bantningstillskott är till för både män och kvinnor. Och en stor mängd av dessa produkter är faktiskt specifikt framtagna för män som behöver hjälp med vikten.

Innan du köper något, bör du dock ta hänsyn till de faktorer vi räknade upp ovan för att försäkra dig om att du tar rätt produkt.

För att få ut bästa effekten av denna typ av produkt, tjänar män mer på fettförbrännare. Förutom att de kan förbränna fett, kan man få ytterligare effekter om man kombinerar dem med andra mekanismer som de som:

 • Hjälper till att bibehålla muskelmassan
 • Utökar muskeluthålligheten
 • Har termogena egenskaper
 • Fungerar som tillskott innan träning
 • Ökar energin
 • Dämpar hungern
 • Förbättrar träningskapaciteten

Gör det till en vana att läsa innehållsförteckningen för att se vad olika bantningstabletter kan erbjuda. Om du hittar en produkt som kan göra mer än att bara förbränna fett och öka ämnesomsättningen, är detta det bästa. Detta ger dig också mer värde för pengarna.

 • Även män kan bli överviktiga och få fetma
 • Det finns bantningstillskott speciellt för män
 • Piller med fettförbrännande egenskaper rekommenderas främst till män eftersom dessa är lättare att kombinera med andra mekanismer

Tips På Säker Användning Av Bantningspiller

Du känner nu till för- och nackdelarna med bantningspiller. Vid det här laget har du också lite kunskap om vilka olika varianter som finns och hur de kan hjälpa dig nå dina viktminskningsmål.

Innan du går, ska du få några tips och tricks att komma ihåg när du använder bantningstillskott:

 • Se det som ett tillskott, inte ett substitut. Bantningspiller är inte och kommer aldrig att vara ett substitut som hjälper dig att nå dina viktminskningsmål. Försök inte byta ut naturliga metoder för att gå ner i vikt med att bara äta piller. För att få goda resultat, kombinera dem med en sund kosthållning och träning. Du kommer då få se snabba resultat.
 • Drick vatten. Många bantningstabletter kräver att du dricker mycket vatten. Vissa innehåller löslig fiber som omvandlas till en geléliknande substans i magen medan andra gör att du förlorar vätska på grund av att du måste kissa oftare. Så vad du än tar, se till att du dricker mer vatten för att undvika att bli uttorkad.
 • Läs etiketten. Detta bör faktiskt vara en vana. Du måste känna till ingredienserna och etiketten berättar för dig vad som finns i burken. Läs beskrivningen också, för om vad som står verkar för bra för att vara sant, är det sannolikt också så.
 • Följ instruktionerna. Detta är också ett måste. Att läsa och följa instruktionerna noga kan minska riskerna för allvarliga biverkningar. Var noga med doseringen, hur ofta du ska ta den, och information om allergier. Om du upplever några negativa reaktioner, sluta genast upp att ta pillren.
 • Maximera webbkällorna. Läkemedelsverkets och Folkhälsomyndighetens hemsidor och även amerikanska webbplatser som Office of Dietary Supplements och National Center for Complementary and Integrative Health innehåller användbar information om kosttillskott som säljs på marknaden. Besök dessa sidor regelbundet för att hålla dig uppdaterad om olika produkter.
 • Håll dig själv uppdaterad. Lär dig vilka produkter och ingredienser som är förbjudna på marknaden. Uppdatera dig själv med den senaste forskningen om de bantningstabletter som du är intresserad av. Kunskap är allt.
 • Var inte rädd för att tala med en läkare, särskilt om du verkligen vill börja med bantningspiller. Vissa bantningspiller kan skapa negativa biverkningar, speciellt om du går på någon medicin eller lider av någon sjukdom. Det rekommenderas att du får godkänt av en läkare för att säkerställa hälsan och din säkerhet.
 • Berätta om ditt hälsotillstånd. Detta är också viktigt. Kom ihåg att inte alla ingredienser kan kombineras med alla läkemedel, och kan orsaka kraftiga reaktioner. Var noga med att berätta om alla dina hälsotillstånd för din läkare så att du kan få rätt bantningspiller utskrivna.
 • Ha alltid realistiska förväntningar. Tänk på att det inte går att gå ner i vikt över bara en natt – och att göra det med bantningspiller är inget undantag. Dessa tillskott kan hjälpa till, men förvänta dig inga omedelbara resultat. Kombinera dem med andra viktminskningsstrategier så kommer du att se resultat på nolltid.

Allt annat lika, så finns det inget bantningspiller som på ett ögonblick kan hjälpa dig förbränna fett och hindra dig att gå upp i vikt. Att gå ner i vikt är en kombination av en bra kosthållning, regelbunden träning och rätt sorts bantningstabletter. Och det kräver samtidigt också mycket disciplin och engagemang för att du ska orka hålla dig på banan.

Låt denna artikel guida dig när du ska välja rätt bantningspiller. Kom ihåg våra tips för hur du väljer rätt produkt. Än viktigare än att bli av med oönskade kilon, är att du också tar hand om din hälsa.