18 Bästa Örterna Som Hjälper Dig Bränna Fett, Enligt Forskning

Vad gör man när man vill bränna fett och gå ner i vikt? Vanligen går man på en diet eftersom allting som man äter har stor betydelse under viktminskningsresan.

Träning blir också en del av rutinen. För regelbunden träning kan göra under med din kropp, speciellt när det kommer till att bränna fett.

Här kommer en hemlighet: nyckeln till att bränna fett kan finnas i ditt skafferi. Utöver att vara en ingrediens i köket som sätter god smak på maten, finns det örter och kryddväxter som faktiskt hjälper till att bränna fett.

I denna artikel ska du få lära dig följande, så se till att du läser ända till slutet:

 • De bästa örterna för att bränna fett säkert
 • Hur du använder dessa örter för att hjälpa dig med din viktminskning
 • Tips på hur man använder örter säkert och effektivt

1. Börja Dagen Med Kanel

Det finns många saker man kan göra med kanel, speciellt på morgonen. Det som är så bra med denna aromatiska kryddväxt är att den inte bara är rik på antioxidanter, utan också ämnen som hjälper dig gå ner i vikt.

I en studie från 2009 visades att kanel hjälper till att stabilisera blodsockret. Detta är en användbar mekanism för att minska aptiten och hungerkänslor, och därigenom begränsa matintaget.

Dessutom kan vissa av dess beståndsdelar imitera effekterna av insulin. Som ett resultat av detta, kan kroppen använda sockret som finns i blodet och utnyttja det som bränsle.

Om det tas på rätt sätt, kan kanel vara en effektiv blockerare för sackaras i matspjälkningskanalen och alfa-amylas i bukspottkörteln. Detta saktar ner kroppens förmåga att bryta ner kolhydrater och hjälper dig på så sätt gå ner i vikt.

Det bästa är att kanel är lätt att hitta i mataffären och enkel att använda. Blanda en till två teskedar kanelpulver i vatten och låt stå över natten. Drick blandningen direkt på morgonen och upplev skillnaden.

 • Stabiliserar blodsockret och minskar därigenom aptiten
 • Imiterar effekterna av insulin
 • Minskar kroppens förmåga att bryta ner kolhydrater

2. Ingefära: En Annan Hemlighet För Att Bränna Fett

Ingefära är känd som ett naturligt botemedel vid olika sjukdomar och besvär. Faktum är att denna rot innehar antioxiderande och antiinflammatoriska egenskaper som hjälper till att hålla dig frisk.

Visste du att denna rot också kan hjälpa till med viktminskning?

Baserat på en studie från 2019, fann forskare att genom att tillsätta ingefära i den dagliga rutinen, kunde man signifikant minska bukfett och kroppsvikt.

En studie från 2018 som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Phytotherapy Research visade också att ingefära kan minska vikten och öka kroppens förmåga att bränna fett. Det kan även minska fettabsorptionen och aptiten.

Precis som kanel, finns ingefära lättillgängligt i mataffärer. Du kan antingen tugga på en centimeterstor bit ingefärsrot, eller göra en ingefärsdryck genom att koka upp ingefära med vatten och honung.

 • Hungerdämpande egenskaper
 • Minskar bukfett
 • Ökar kroppens förmåga att bränna fett

3. Tillsätt Lite Krydda Med Cayennepeppar

Studier visar att kryddstark mat kan hjälpa till med viktminskning. Detta beror på en kemikalie kallad kapsaicin som är viktig när man vill gå ner i vikt.

När du vill tillsätta lite krydda, kan cayennepeppar hjälpa dig – och det är tack vare kapsaicinet.

Enligt forskning, kan detta ämne öka ämnesomsättningen och därigenom hjälpa dig bränna fler kalorier. Det minskar även hungern, vilket underlättar viktminskning.

I en studie visades också att kapsaicinkapslar ökade mättnadskänslan genom att minska hungerhormonet. Detta hjälper till att minska det totala kaloriintaget.

Här är en enkel dryck du kan testa på:

 • Pressa saften ur en lime.
 • Tillsätt 2 ½ dl vatten.
 • Blanda ner ¼ tesked cayennepeppar och drick.

Du kan också smaksätta din juice eller smoothie genom att röra ner samma mängd av pulvret.

 • Innehåller kapsaicin
 • Framkallar viktminskning
 • Minskar hungerhormonet

4. Bockhornsklöver: En Av De Bästa Örterna För Att Bränna Fett

Bönor och baljväxter är bland av de livsmedel som bör finnas i din kost. Men inte vilka baljväxter som helst.

Detta är var bockhornsklöver kommer in.

I en studie från 2009 visades att åtta gram bockhornsklöver kan öka mättnadskänslan. Det gör att du kan äta mindre och därigenom minska ditt totala matintag.

I en annan studie visades också att ett intag av ett extrakt på bockhornsklöver kan minska det dagliga fettintaget med 17 procent. Det innebär att man konsumerar färre kalorier.

Allt du behöver göra är att blanda två teskedar med bockhornsklöverfrön i ett glas med vatten och dricka direkt på morgonen.

 • Begränsar aptiten
 • Ökar känslan av mättnad
 • Minskar det dagliga fettintaget

5. Börja Dagen Med En Gurkmejkick

Gurkmeja är känd för sin smak och intensiva färg. Och tydligen så börjar denna skafferivara sakta bli känd som en av de bästa örterna för att bränna fett – och det är inte så konstigt.

Allt beror på kurkumin.

Enligt en studie publicerad i tidskriften European Review for Medical and Pharmacological Sciences, har kurkumin positiva effekter på viktminskning.

Faktum är att tar man denna ört två gånger om dagen, kan detta underlätta fettminskning och minska bukfett med så mycket som fem procent. Det beror på dess förmåga att lösa upp oönskat fett.

En liknande studie utförd på råttor visade liknande resultat – minskad kroppsvikt och minskat kroppsfett.

Hur man dricker det? Mosa en centimeter gurkmejrot och tillsätt 2 ½ dl varmt vatten. Du kan även tillsätta lite pressad lime för att mildra smaken.

 • Underlättar fettminskning
 • Minskar kroppsvikt
 • Hjälper “smälta” oönskat fett

6. Underskatta Inte Svartpepparns Kraft

Ett kök är inte komplett utan svartpeppar. Men detta är mer än en vanlig skafferivara; denna krydda har också fettförbrännande förmåga.

Svartpeppar framställs från Piper nigrum och innehåller piperin. Detta kraftfulla ämne kan hjälpa till att minska kroppsvikt även utan en förändring av matintaget.

En studie visade också att en annan effekt av piperin är att det hämmar bildandet av fettceller.

Trots de positiva effekterna på vikten, har de flesta studier utförts på djur. Ytterligare studier är nödvändiga för att undersöka effekten av piperin på människor.

Men det skadar ändå inte att du blandar ¼ tesked malen svartpeppar och ½ tesked honung i 2 ½ dl vatten.

 • Innehåller en kraftig komponent kallad piperin
 • Minskar kroppsvikt
 • Hämmar bildandet av fettceller

7. Tillsätt Oregano I Din Dagliga Kost

Det är en favorit för många pastarätter, men visste du att oregano också kan hjälpa dig att bränna fett?

Det beror på karvakrol. Detta kraftfulla ämne hjälper till att snabba på viktminskning, vilket underlättar för dig att nå din önskade vikt.

I en studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Journal of Nutritional Biochemistry, visades karvakrol kunna hjälpa till att minska kroppsvikt och bukfett. Också fettet i blodplasman minskades.

Forskare har funnit att detta ämne kan ha förmågan att direkt påverka vissa genuttryck och proteiner som är ansvariga för att kontrollera fettsyntesen i kroppen.

Var inte rädd för att strö rikligt med oregano över din pasta eller dina favoriträtter. Du kan också blanda den i lite olivolja som en bröddipp, så kan du känna dig lite mindre skyldig vid fikadags.

 • Innehåller ett kraftfullt ämne kallat karvakrol
 • Minskar kroppsfett och bukfett
 • Påverkar genuttryck som kontrollerar fettsyntesen i kroppen

8. Ginseng: Ett Överraskande Tillskott Till Din Viktminskning

Ginseng är känt för sina positiva effekter på sexualiteten. Men inte alla känner till att denna ört kan vara din viktminsknings bästa kompis.

Det har visats att ginseng, och speciellt Panax ginseng, kan hjälpa till att minska kroppsvikten på en period av åtta veckor. Örten kan också bidra till att förändra kroppens tarmflora.

Liknande studier utförda på djur visade att ginseng förändrar kroppens förmåga att bilda fett samt fördröjer fettabsorptionen i tarmen.

Det bästa är att ginseng också är riktigt bra för att förbättra hälsan. Allt du behöver är några droppar ginsengextrakt i ditt vatten eller te, det gör dig redo för allt.

 • Stimulerar viktminskning
 • Fördröjer fettabsorptionen
 • Effektiv för att förbättra hälsan

9. Prova På Extrakt Av Grön Kaffeböna

De flesta bantningstillskott som säljs på marknaden innehåller samma ingredienser. En av dessa ingredienser är extrakt av grön kaffeböna.

I en studie visades att grön kaffeböna minskade kroppsmasseindex eller BMI och bukfett hos deltagarna trots att de hade samma kaloriintag.

I en annan studie kunde denna ingrediens minska kroppsvikten med ungefär 2,5 kilo.

Allt hänger på bearbetningen av bönan. Grön kaffeböna är inte rostad, vilket håller dess näringsämnen intakta. Den är också rik på klorogensyra, vilket är vad som ger den dess viktminskande egenskaper.

Nästa gång du går till mataffären, leta upp grönt kaffe och ge det ett försök.

 • Minskar BMI och bukfett
 • Hjälper till att minska kroppsfett
 • Rik på klorogensyra

10. Lär Dig Stå Ut Med Lukten Av Kummin

Kummin är en av världens mest använda kryddor. Den används i en massa olika rätter och kök – i Indien, Mellanöstern, Nordafrika och Latinamerika bland annat.

Om du inte gillar kummin, finns det ändå en enkel anledning till varför du bör införliva denna kryddväxt i kosten: den är bland de bästa örterna som finns när du vill bränna fett.

Den har mer än bara en säregen smak. En tremånaders studie fann att genom att lägga till tre gram kummin i yoghurt hjälpte det de deltagande kvinnorna att gå ner mer i vikt jämfört med en kontrollgrupp.

En annan studie visade att de som intog ett kummintillskott tre gånger om dagen gick ner ett kilo i vikt under en period på åtta veckor.

Du kan ta kummin på flera olika sätt. Det enklaste är att blanda ner lite som smaksättning i din yoghurt. Du kan också blanda det med honung och vatten för en tidig morgonkick.

 • Minskar kroppsvikt
 • Minskar kroppsfett
 • Snabbar på viktminskning

11. Prova Kardemumma För Viktminskning

Kardemumma används ofta i matlagning och bakning. Tacksamt nog är denna ört även effektiv vid viktminskning.

Enligt en studie från 2017 minskade kardemumma bukfett i råttor som gick på en fettrik och kolhydratrik kost. Resultaten backas upp av en annan studie som visade att kardemumma effektivt kan minska bukfett och totalt kroppsfett hos råttor.

Blanda en tesked malen kardemumma med gröna teblad och 2 ½ dl vatten. Låt dra i fem minuter och drick sedan.

Använd inte för mycket av denna krydda eftersom detta kan orsaka kräkningar och diarré.

 • En effektiv hjälp vid viktminskning
 • Minskar bukfett och totalt kroppsfett

12. Caralluma Fimbriata, En Växt Som Bränner Fett

Har du hört talas om växten Caralluma fimbriata? Du kanske inte har tänkt på det, men denna växt är en vanlig ingrediens i många bantningspiller.

Vad kan den göra för din viktminskning?

En studie har visat att denna växt är effektiv mot fetma och som aptithämmare. Det beror på dess pregnanglykosider, vilket är det ämne som innehar dessa egenskaper.

Utöver detta innehåller Caralluma fimbriata också serotonin. Denna signalsubstans har en direkt påverkan på aptiten och kontrollerar därigenom ätande och mättnad.

I en pilotstudie från 2013 kom forskare fram till att denna växt kan hjälpa till att minska bukfett och kroppsvikt. Det hänvisades även till en liknande studie som visade att konsumtionen av denna växt ledde till minskad vikt och hunger.

Gör det till en vana att tillsätta den till din dagliga kost. Du kommer snabbt att se skillnaden.

 • Motverkar fetma och hämmar aptit
 • Kontrollerar ätande och mättnad
 • Hjälper till med viktminskning

13. Säg Ja Till Gymnema Sylvestre Också

Liksom Caralluma fimbriata är även Gymnema sylvestre bland de mindre kända växterna inom viktminskningsområdet. Den är faktiskt mer känd för att den bidrar till att minska blodsockernivåerna.

Även känd som gurmar är denna växt bland de mest effektiva när det kommer till att bränna fett. Detta är för att den innehåller just gymnemsyra.

Gymnemsyra är ett ämne som kan hjälpa dig att motverka sötsug genom att göra så att sötsaker smakar mindre sött. Det beror på att ämnet blockerar receptorerna för söta smaker i smaklökarna.

Som ett resultat kan det minska din aptit och ditt matintag. Detta hjälper dig att uppnå och upprätthålla din önskade vikt.

Du kan koka blad av Gymnema sylvestre och låta det dra en stund innan du dricker. Det finns även som kapslar och du kan ta 100 mg upp till fyra gånger dagligen.

 • Minskar blodsockernivåerna
 • Dämpar sötsug
 • Minskar aptiten och matintaget

14. Grönt Te: Alltid En Effektiv Växt När Man Vill Bränna Fett

En lista på de bästa örterna för att bränna fett är inte komplett utan grönt te. Faktum är att grönt te är bland de populäraste hushållsörterna när det gäller viktminskning.

Först har vi koffeininnehållet. Det är en välkänd stimulant som underlättar fettförbränningsprocessen. Det innehåller även epigallokatekingallat (EGCG) vilket bidrar till att öka ämnesomsättningen.

EGCG hindrar enzymer från att bryta ner noradrenalin, en typ av fettförbrännande hormon. Som ett resultat kan kroppen bryta ner fett.

Se till att dricka grönt te, speciellt före eller under träning. Det har visat sig att intar man grönt te innan man tränar, hjälper det kroppen att bränna mer fett.

 • Hjälper till i fettförbränningsprocessen
 • Innehåller EGCG vilket ökar ämnesomsättningen
 • Förbättrar kroppens förmåga att bryta ner fett

15. Vitlök: En Skafferivara Som Hjälper Till Med Viktminskning

Kan du föreställa dig ett kök utan vitlök? Ingen rätt är komplett utan några klyftor vitlök.

Utöver att vara en skafferivara, kan vitlök även erbjuda en massa fördelar när du vill gå ner i vikt.

Till att börja med, har vitlök naturliga antifetmaegenskaper. Den har också förmågan att öka ämnesomsättningen, vilket är en stor hjälp när man vill gå ner i vikt snabbare.

Vitlök är också en effektiv aptitdämpare, och kan därigenom motverka att man äter för mycket.

Förutom detta, är vitlök också ett utmärkt avgiftande medel. Detta betyder att det har förmågan att rensa ut toxiner ur kroppen, speciellt från matsmältningssystemet. När slaggprodukter och toxiner är avlägsnade ur mag- och tarmkanalen, kan viktminskningen sätta igång.

Att införliva vitlök i kosten är enkelt eftersom den passar bra i nästan alla maträtter, speciellt soppor och såser. Du kan också göra din egen dressing genom att mixa vitlök med olivolja och salt.

 • Antifetmaegenskaper
 • Ökar ämnesomsättningen
 • En effektiv aptitdämpare

16. Bli Av Med Oönskat Fett Med Hjälp Av Rosmarin

Under lång tid har rosmarinens roll varit begränsad till köket. Snabbspola fram till idag, och denna skafferivara är mer än bara en ingrediens för matlagning.

Nyckelkomponenten är karnosinsyra.

Enligt en studie från 2011 som publicerades i The British Journal of Nutrition, en tidskrift om näringslära, är karnosinsyra en utmärkt förebyggande behandling mot metabola sjukdomar.

Detta ämne är även ansvarigt för att hämma bildandet av fettceller. Som ett resultat kan det hjälpa dig att bränna något kilo.

Liknande andra örter i denna lista, så är det enkelt att tillsätta rosmarin i din dagliga kost. Du kan strö rosmarinblad över din pasta, sallad eller andra favoriträtter. Man kan även köpa rosmarin i form av olja, så byt gärna ut din vegetabiliska olja med denna.

 • Innehåller karnosinsyra
 • Hämmar bildandet av fettceller
 • Utmärkt behandling mot metabola sjukdomar

17. Upptäck Viktminskningsfördelarna Med Koriander

Koriander är en del av det typiska indiska köket. Förutom en vanlig skafferivara, visste du att koriander också är riktigt bra vid viktminskning?

Koriander är bland de äldsta kryddorna människan har använt sig av. Den har antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper, och kan därigenom bland annat hjälpa till att minska kolesterolet och förbättra matsmältningen.

Dess goda egenskaper för viktminskning kommer av dess fiberinnehåll. Det gör att du känner dig mättare längre, och begränsar därigenom ditt mat- och kaloriintag.

Det stimulerar också matsmältningsenzymerna och -safterna vilket snabbar upp matsmältningen. Kom ihåg att när ditt matsmältningssystem är i gott skick, är viktminskning en naturlig följd.

Här är ett enkelt tips på hur du kan tillsätta koriander i kosten: lägg några blad i vatten och ställ in i kylen över natten. Drick sedan blandningen följande morgon.

 • En bra källa till fiber
 • Förbättrar för matsmältningssystemet
 • Hjälper till att öka ämnesomsättningen

18. Det Kan Aldrig Bli Fel Med Fänkålsfrön

Fänkålsfrön är bland det nyttigaste du kan äta – och det är inget konstigt med det. Det är heller inte så konstigt att de finns med på listan över bästa örterna för att bränna fett.

Den här växten har visats innehålla mycket fiber, mineraler och antioxidanter. Dessa tre är nödvändiga för att inte bara förbättra din hälsa, utan också för att bränna fett.

Men det är inte allt. Fänkålsfrön är också effektiva när du vill dämpa hunger. En studie från 2015 visade att när man tar fänkålsfrön innan man äter, minskar detta hungern, och på så vis äter man färre kalorier.

En annan studie som publicerats i Journal of Menopausal Medicine, en tidskrift om klimakteriemedicin, visade dock att de som tog ett tillskott på fänkålsfrön under 12 veckor upplevde en liten men inte signifikant viktökning.

Så även om det inte är någon garanti, skadar det inte att lägga till lite fänkålsfrön i din dagliga kost. Tillsätt det i yoghurt, sallader eller dina favoriträtter. Du kan också använda fänkålsfrön för att smaksätta soppor, brödbak och fiskrätter.

 • Bland de nyttigaste livsmedlen som finns
 • Rik på fiber, vilket gör att du känner dig mättare
 • Dämpar aptiten

Tips På Hur Man Använder Örter Och Kryddor Säkert

Trots deras fördelar för viktminskning, är det viktigt att du vidtar viss försiktighet när du använder örter och kryddor.

Generellt sett orsakar de inga biverkningar. Men hur som helst är det bra att lägga följande tips på minnet för att undvika att utsätta hälsan för några risker:

 • Örter och kryddor är tillskott. Ersätt inte riktig mat med dessa fettförbrännande livsmedel.
 • Se alltid till att dagligen äta näringsrika livsmedel.
 • Kryddor och örter i tillskottsform måste tas enligt rekommenderad dos.
 • Ju lägre dos, desto mindre risk för oönskade biverkningar.
 • I det fall du har någon sjukdom, se till att rådfråga din läkare innan du tar någon ört, oavsett form. Detta för att försäkra dig om att örtens aktiva ämnen inte har negativa effekter på dina mediciner.
 • Om du upplever biverkningar, avbryt genast användningen.

Vem har påstått att det är svårt att hitta medel för att gå ner i vikt? Förutom träning och kost är allt du behöver göra att titta efter i ditt skafferi.

Du har säkert redan några av de bästa örterna och kryddorna som kan bränna fett. Det finns massor av dem, så ta vara på dem och införliva dem sakta men säkert i din dagliga kost.

Du kanske inte märker det direkt, men snart nog kommer du att upptäcka skillnad inte bara i midjemåttet utan i hela kroppen.