Hur man går ner i vikt utan konditionsträning – 10 Enkla Tips att Följa

Vill du veta hur man går ner i vikt utan konditionsträning? Fortsätt läsa…

En gång i tiden ville kvinnor ha smalare midjor; därav populariteten hos korsetter. Om vi snabbspolar till idag är en bredare midja ett problem eftersom fetma har tredubblats i världen sedan 1975 med Amerika, Mexiko och Nya Zeeland med det högsta antalet feta personer.

Enligt en studie som publicerades i The New England Journal of Medicine, anses över 603 miljoner vuxna i världen lida av fetma. Vad som är mer oroväckande är att antalet personer med feta inte går ner, vilket är början till hälsoproblem som diabetes, njursjukdomar samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Därför förespråkar många en bättre och mer hälsosam livsstil, vilket är en kombination av en ordentlig diet, träning och rätt inställning. Om du är den typ av person som inte gillar träning, speciellt konditionsträning, så är detta för dig.

Här är flera sätt du kan gå ner i vikt på utan konditionsträning – och ja, det är också möjligt: 

1. Bantningspiller

Ett av de enklaste och mest populära sätten att gå ner i vikt på utan konditionsträning är att ta bantningspiller. Du tar ett varje dag och du kan se förändringarna på din midja och i din vikt.

Det finns två sorter:

 • Fettfrångare – Denna typ av bantningspiller binder fettinnehållet i maten du äter istället för att smältas ner.
 • Fettförbrännare – Denna typ av bantningspiller, också känd som termogena ämnen, ökar metabolismen av fett, försämrar upptagningen av fett samt främjar viktnedgång.

Om det tas med måtta kan bantningspiller hjälpa dig gå ner i vikt utan konditionsträning. Du måste dock vara försiktig och vara uppmärksam på ingredienserna. Några av de mest effektiva ingredienserna för viktnedgång är:

 • Koffeinboostar metabolismen och förmågan att bränna fett.
 • Konjugerad linolsyraminskar kroppens fettmassa och ökar
 • Garcinia cambogia – dess komponent hydroxicitronsyra (HCA) hjälper dig gå ner åtminstone 1 kg varje vecka genom att hämma enzymer som producerar fett i din kropp.
 • Grönt te-extrakt – denna ingrediens påverkar noradrenalin, ett annat hormon som hjälper dig bränna fett, speciellt i magområdet.
 • Orlistat – detta läkemedel förhindrar nedbrytningen av fett i tarmen; vilket låter din kropp absorbera färre kalorier.

2. Bantningsprodukter

Bortsett från bantningspiller finns det också andra produkter som hjälper dig gå ner i vikt utan konditionsträning.

Ett exempel är receptfria diettillskott. Dessa är vanligtvis örtprodukter som ska främja viktnedgång genom att få dig att känna dig mätt längre.

Bortsett från diettillskott finns det också dietprogram tillgängliga att hjälpa dig gå ner i vikt utan konditionsträning. Nedan är några av de bästa dietprogrammen som är värda att överväga:

 • HMR-programmet – använder måltidsersättningar som näringsbars och shakes med få kalorier för att hjälpa dig gå ner i vikt.
 • Viktväktarna – detta är ett långsiktigt dietprogram som använder ett poängsystem för att engagera personer som dig för att välja hälsosamma och mättande måltider. De betonar en balanserad diet och restriktioner sker sällan.
 • Jenny Craig Diet – denna diet handlar om ordentlig portionering; vilket innebär att begränsa kalori- och fettintag.
 • Volumetrics-dieten – syftet med denna diet är att engagera personer som vill gå ner i vikt till att äta mättande mat med färre kalorier. Det som är bra med detta dietprogram är att det är realistiskt och något du kan göra under flera år.
 • Atkinsdieten – detta dietprogram låter dig gå ner 7 kg på två veckor genom att begränsa dina kolhydrater och äta mer fett och protein.

3. Rör på dig

Känner du till NEAT eller non-exercise activity thermogenesis? Det är aktiviteter som inte endast är träningsrutiner men fortfarande kan hjälpa dig gå ner i vikt eftersom du rör på dig. Exempel på dessa är:

 • Att ta trapporna istället för hissen
 • Att gå medan du pratar med någon i telefonen
 • Att göra hushållssysslor
 • Att gå till din destination, speciellt korta sträckor
 • Promenera i parken för att slappna av
 • Att stretcha mellan pauser.

NEAT höjer din ämnesomsättning och engagerar dig till att bränna fler kalorier, vilket leder till viktnedgång. Rör därför på dig. Dessa enkla övningar är utmärkta för att bränna kalorier utan att endast göra konditionsövningar. Dessutom kan du enkelt lägga till dessa i din dagliga rutin.

4. Styrketräning

Även utan att träna konditionsträning kan du fortfarande gå till gymmet och gå ner i vikt. Istället för att springa på löpbandet börjar du ta styrketräning mer seriöst.

Styrketräning är en viktig aspekt inom viktnedgång. Det beror på att ju mer muskler du har, esto högre kommer din metabolism vara. Det innebär att om du har mer muskelmassa kommer det vara enklare att bli av med fettet.

Gör sammansatta övningar för att få ut det mesta av din styrketräning. Övningar som squats, hävningar och press arbetar med flera muskelgrupper, vilket innebär att du tränar fler med att göra en övning.

Var inte rädd för att få muskler. Nyckeln är att använda vikter som du är mest bekväm med och lyfta mellan 8 till 12 reps. Vilotiden bör vara mindre än 90 sekunder för att främja växthormoner för att bygga muskler.

5. Cirkelträning

Bortsett från att lyfta vikter, är cirkelträning, som är en kombination av vikter och konditionsträning, ett annat sätt för dig att gå ner i vikt utan konditionsträning. Anledningen är för att den korta, men intensiva, träning som denna typ av träning ger är ett bra sätt att stimulera både muskelväxt och fettminskning.

Hur fungerar det?

Välj en träningsrutin som byter mellan övre delen av kroppen och sedan nedre delen av kroppen. Detta stimulerar blodcirkulationen runt din kropp, vilken i sin tur, snabbar upp både hjärt- och andningsrytmen. Detta är ett perfekt sätt att boosta din metabolism på, vilket kommer resultera i viktnedgång.

6. Se över kaloriintaget

Vad som går in i din kropp är viktigt för att hjälpa dig gå ner i vikt utan konditionsträning. Eftersom konditionsträning inte kan hjälpa dig, måste du minska antalet kalorier du äter, vilket också är känt som kaloriunderskott. Det betyder att bör kunna minska så mycket som 200 kalorier eller 25 procent av dina kalorier för att upprätthålla din kroppsvikt.

Hur många kalorier ska man ta bort?

Du kan multiplicera din nuvarande vikt med 10 till 12 och ta bort upp till 200 kalorier. Ett annat sätt är att veta din totala energiförbrukning (TDEE), vilket är det antal kalorier du bränner varje dag. Efter det tar du bort 500 kalorier.

Notera att innan du börjar minska ditt kaloriintag bör du äta åtminstone 1200 kalorier varje dag. Annars kommer denna strategi för att gå ner i vikt utan konditionsträning inte fungera.

Håll även koll på ditt kaloriintag i åtminstone två veckor innan du göra dina beräkningar. På så sätt är du säker på att din kropp är och får tillräckligt med kalorier för att hålla dig frisk och igång.

7. Välj maten noga

Mat är menat för att fylla din mage och hålla dig mätt. Det finns dock mat som är bevisat att ska hjälpa dig gå ner i vikt, även utan att springa på löpbandet.

Nedan är dina bästa alternativ:

 • Äppelcidervinäger – En studie från 2009 visade att personer med fetma som drack 15 ml eller 30 ml äppelcidervinäger gick ner så mycket som 1,5 kg efter 12 veckor. Det beror på att om du dricker äppelcidervinäger känner du dig mätt, vilket leder till att du äter färre kalorier.
 • Chiafrön – Denna typ av frön må vara små, men de är hemska, åtminstone när det gäller viktnedgång. Chiafrön har en hög fiberhalt, vilket är viktigt för att hjälpa dig gå ner i vikt. Chiafrön absorberar även vatten mycket lätt och förvandlar sig till en gel. När de tas expanderar fröna i din mage; därför känner du dig mättare längre.
 • Kokosolja – Trots att det är “olja”, så är kokosoljan hjälpsam när det gäller viktnedgång på grund av sina mellankedjade triglycerider eller MCT-innehåll. Denna komponent ökar känslan av mättnad och bränner fler kalorier. En studie från 2009 visade också att användning av kokosolja minskar bukfett.
 • Ägg – Tro det eller ej, men ägg är fulla med näringsämnen och rika på protein och nyttiga fetter. När det kommer till att hjälpa dig gå ner i vikt utan konditionsträning kan ägg vara din bästa vän. Enligt en studie som publicerades i Journal of American College of Nutrition, upplevde överviktiga kvinnor som åt ägg till frukost en ökning av mättnad och åt mindre inom de kommande 36 timmarna.
 • Nötter – Denna mat må ha en hög fetthalt, men tro det eller ej, det kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Nötter innehåller den rätta mängden protein, fibrer och nyttiga fetter som inte bara förbättrar din metabolism, men hjälper också dig att gå ner i vikt. Var fortfarande försiktig med ditt intag och ät med måtta.
 • Lax – Denna typ av fisk är rik på väsentliga näringsämnen, nyttiga fetter och protein för att hålla dig frisk och vid en tillåten vikt. Lax är också rik på jod, ett viktigt näringsämne som ser till att din sköldkörtel fungerar som den ska för en bättre och ordentlig metabolism.

8. Ändra dina matvanor

Allt det du lärt dig innan kommer definitivt hjälpa dig att gå ner i vikt. Dina matvanor spelar fortfarande en stor roll i vare sig du kommer att lyckas eller inte med din vikt. Därför är det viktigt att du också ser över dina matvanor. Du kanske inte märker det, men det har inverkan på din vikt.

Här är vad du kan göra:

 • Hålla koll på matintaget. Att hålla koll på vad som hamnar in i din kropp hjälper dig att gå ner i vikt utan konditionsträning, åtminstone enligt studien från 2011 som publicerades i Journal of American Dietetic Association. När du skriver matdagbok blir du mer medveten om vad och hur mycket mat som hamnar inuti din kropp, vilket gör dig mer medveten om ditt matintag.
 • Tugga din mat långsamt. En studie som publicerades i Journal of American Dietetic Association visade att tugga din mat långsamt ökar produktionen av hormoner som hjälper dig att gå ner i vikt. Det får dig även att äta färre kalorier.
 • Ät med måtta. Ibland handlar allt om ordentlig portionering. Du kan äta allt du vill, men se till att storleken på portionen är lämplig. Ät allt med måtta istället för att fylla din mage med dubbelt av allt. På så sätt får du njuta av maten utan att oroa dig för mycket över de kalorier du ätit.
 • Använd mindre tallrikar. Större tallrikar engagerar dig till att äta mer. Du känner undermedvetet att du måste fylla tallriken och äta mer än vad du kan. Ändra den vanan med att använda mindre tallrikar. Det gör att du äter mindre, vilket också betyder att du äter färre kalorier.

9. Få tillräckligt med sömn

Hur många timmars sömn får du varje natt? Om du inte får åtminstone sju timmar, bli inte överraskad om du sedan tar en kaka eller en skål glass för att hålla dig vaken.

Enligt Sleep Research Society, är sömnbrist en av riskfaktorerna vid fetma. När du inte får tillräckligt med sömn triggas din hjärna att producera mer ghrelin eller hungerhormon. Det resulterar i att aptiten stimuleras och det finns ett konstant sug efter viss mat som har mycket fett och kalorier.

Om du vill gå ner i vikt utan konditionsträning, se till att du får åtminstone 7 timmars sömn varje natt. Det kommer att göra så leptin- eller mättnadshormonet är starkt nog att motstå ghrelin när du vaknar.

10. Rätt inställning

Alla tips som du lärt dig om hur du går ner i vikt utan konditionsträning kommer hjälpa dig att nå din önskade kropp. Den största frågan är nu varför du gör det?

Om du är seriös med att gå ner i vikt, måste du veta varför du gör det. Gör en lista med anledningar och använd den som påminnelse och guide för varje gång du känner att du vill sluta.

Att se till att dina anledningar är realistiska och nåbara är ännu mer viktigt. Enligt en studie från 2013 som publicerades i Psychology & Health kommer personer kunna behålla sina mål för sin viktnedgång under en längre tid om anledningarna är baserade på realistiska förväntningar. Sikta mot något som du kan uppnå istället för att vilja gå ner 4,5 kg på en vecka.

Är du redo för att gå ner i vikt utan konditionsträning?