Övervikt – 29 Vetenskapliga Orsaker Till Varför Man Blir Överviktig

Enligt amerikanska Folkhälsoinstitutet, är fetma en typ av sjukdomstillstånd där kroppsmasseindex, även kallat BMI, ligger kring 30 och över. Ett BMI på 30 innebär att man väger ca 15 kilo mer än den rekommenderade vikten.

År 2016 uppgav uppgav Världshälsoorganisationen att över 1,9 miljarder vuxna världen över är överviktiga och att mer än 650 miljoner av dessa hamnar i kategorin för fetma. Barn är inte något undantag och 41 miljoner barn under fem år över hela världen klassificeras som överviktiga eller med fetma. Dessa siffror är alarmerande eftersom övervikt kan leda till värre sjukdomar som bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och muskuloskeletala sjukdomar.

Övervikt kan som tur är förebyggas och motverkas genom rätt kost, träning och den rätta inställningen till att gå ner i vikt. Innan du lär dig hur du kan göra för att ta itu med övervikt, ska vi berätta om orsakerna till varför denna grupp består av miljontals med människor.

1. Det Sitter i Generna

Fakta: övervikt, eller bara möjligheten att bli överviktig, har en stark genetisk komponent. Om en eller båda föräldrarna är överviktiga, är sannolikheten större att ett barn blir överviktigt jämfört med barn med smala föräldrar.

Enligt en undersökning publicerad  tidningen New England Journal of Medicine, kom experter fram till att den likhet som finns hos enäggstvillingar i hur de anpassar sig till livsmedel och ätande, sitter i ett genetiskt samband. En undersökning från 2010 publicerad i Current Diabetes Reports nämner också att även om det inte helt och hållet sitter i generna, spelar generna en stor roll i huruvida en individ kommer att bli överviktig eller inte. Detta visar att den genetiska uppbyggnaden av en person har en inverkan på hur lätt denna har att gå upp i vikt.

Men hur det än ligger till, garanterar frånvaron av överviktiga i familjen inte att du själv inte kan bli överviktig. Det finns andra faktorer inblandade, vilka du kommer att få lära dig i kommande avsnitt.

2. Ta Dig En Titt på Din Etnicitet

Bortsett från ifall det finns överviktiga i familjen, kan din etnicitet eller ursprung också visa på sannolikheten för övervikt.

Det visar sig att sannolikheten för att gå upp i vikt är högre för spanska och afroamerikanska kvinnor jämfört med asiatiska och kaukasiska. Icke-spanska svarta män och spanska män har en starkare tendens till övervikt än icke-spanska vita män.

Detta kan härstamma från den biologiska sammansättningen av en viss ras. Vissa etniciteter är designade att ha smalare form och vissa att ha en större form. Men etnicitet garanterar inte automatiskt att en människa blir överviktig eftersom det också finns andra påverkande orsaker inblandade.

3. Din Vikt som Barn Spelar Roll

Även om övervikt inte är något som ligger i släkten, finns det ändå en möjlighet till att du blir överviktig baserat på vilken vikt du hade som barn. Vikten i barndomen, tonåren och tidig vuxen ålder kan förutbestämma ifall en person kommer att utveckla övervikt i senare ålder.

Befinner du dig i den tyngre delen av skalan, speciellt under tonåren, finns det en möjlighet att du kommer att bli överviktig som vuxen, speciellt beroende på om ett antal andra faktorer också spelar in.

4. Dålig Kost

Kosten spelar en viktig roll i huruvida du kommer att drabbas av övervikt eller inte. Enligt en undersökning som publicerades i Sydney Morning Herald, är dålig kost den största orsaken till dålig hälsa i Australien, där sex av 10 vuxna antingen är överviktiga eller har fetma. En undersökning från 2013 har också visat att dåliga matvanor är huvudorsaken till varför barn i dag är överviktiga.

På vilket sätt har kosten en inverkan?

Raffinerade gryner som vitt ris och vitt bröd har högt glykemiskt index och glykemisk belastning, vilket ökar både insulin- och blodsockernivåer. Som resultat, känner man sig konstant hungrig, vilket bidrar till överätande.

Stekt och friterad mat, bakverk, snacks, margarin och livsmedel med långa hållbarhetsdatum innehåller även stora mängder transfetter, vilket är den sämsta typen av fett du kan äta. Det får dig inte bara att gå upp i vikt, utan det är även dåligt för hjärtat eftersom det höjer det dåliga kolesterolet.

Att äta för mycket kött, speciellt rött och processat kött, är inte heller bra för hälsan. Enligt en undersökning som publicerades i International Journal of Obesity, så innebär köttkonsumtion, speciellt om man äter kött som innehåller mycket fett, risk för övervikt och fetma.

5. Ständig Tillflykt Till Snabbmat

Du vet att dåligt kostval ökar risken för övervikt. Detta inkluderar även snabbmat.

Snabbmat är ökänt för att komma i stora portioner, ha högt innehåll av socker och transfetter, kosta lite och vara väldigt välsmakande. Detta leder till större midjemått och högre triglyceridnivåer i kroppen, vilket är ännu en orsak till övervikt.

Enligt en undersökning från 2005, har konsumtionen av snabbmat en stark koppling till insulinresistens och viktökning, två komponenter som kan leda till fetma. En annan undersökning som publicerats i tidningen Obesity Reviews säger liksom även flera andra undersökningar att snabbmatskonsumtion leder till övervikt och fetma.

Vad detta i grunden innebär är att ju mer du tar din tillflykt till snabbmat, desto högre är sannolikheten att du kommer att utveckla övervikt vilket slutligen leder till att du riskerar hälsan.

6. Matberoende – Och Ja, Det Existerar

Beroende är en allvarlig sak. Vissa substanser som alkohol, nikotin och droger stänger ner din förmåga att göra rationella val och gör så att biokemin i hjärnan tar över.

Det finns olika typer av beroenden och ett av dessa handlar om mat. Detta beroende uppstår på grund av att fettrik skräpmat och sötade drycker stimulerar hjärnans belöningscentrum i form av att frisätta hormoner som dopamin och göra så att du tappar kontrollen, vilket är liknande det som orsakas av alkohol och droger. Som resultat, kommer du att:

  • Ha ett konstant sug efter en viss sorts mat även när du precis ätit
  • Äta mer än vad du behöver
  • Hitta på ursäkter för att få äta den mat du är sugen på
  • Känna dig skyldig efter att du har ätit en viss typ av mat och ändå fortsätta äta den
  • Ofta dölja dina matvanor, speciellt när du äter onyttig mat
  • Ha svårigheter i att kontrollera ditt matintag även av nyttig mat, trots att det gör att du går upp vikt

Men det finns ändå en ljusning i att med professionell hjälp, går det att bota matberoende.

7. Din Medicinering Kan Vara En Av Orsakerna

Tar du medicin? Om ja, har du märkt förändringar i vikten? Enligt en undersökning från 2005, finns det många mediciner med biverkningarna att de orsakar viktuppgång hos många människor. Detta inkluderar bland annat mediciner som antidepressiva, antipsykotika, steroider och diabetesmediciner.

Hur är detta möjligt?

Vad som visas är att vissa typer av mediciner ändrar det vis på vilket hjärnan och kroppen fungerar men utan att påverka din viljekraft. Vissa receptbelagda mediciner stimulerar aptiten och gör att du äter mer, medan andra påverkar ämnesomsättningen, vilket minskar kroppens förmåga att förbränna kalorier. Det finns även andra sorters mediciner som påverkar sättet på vilket kroppen absorberar och lagrar socker. Dessa effekter gör dig mer känslig för viktuppgång och, om det inte behandlas, övervikt och fetma.

8. När Skräpmat och Processade Livsmedel är Livet

Du kan vara frestad att köpa den där burkmaten eller plastförpackade maten som har lång hållbarhet. Du vill veta att du har någonting till hands när du blir hungrig.

Tyvärr innehåller skräpmat och processade livsmedel transfetter och tillsatser för att göra dem så smakfulla som möjligt. De har ett högt kaloriinnehåll, men lågt näringsvärde. Socker är en annan tillsatt ingrediens, men de innehåller inte tillräckligt med näringsämnen och mineraler. Än värre, så är denna typ av livsmedel svårare att stå emot och gör att du vill äta mer.

Vad händer när du börjar äta denna typ av livsmedel? Du blir beroende och överäter, vilket kan leda till viktökning och även fetma. Eller värre, det kan bidra till andra sjukdomar och besvär som högt blodtryck och diabetes.

9. Aggressiv Marknadsföring av Livsmedelsföretagen

Du vet att skräpmat och processade livsmedel inte är bra för hälsan. Så hur kommer det sig att du fortfarande äter det?

Detta kan du skylla på tillverkarnas aggressiva marknadsföringstekniker. Sorgligt nog gör vissa marknadsförare så att det ser ut som att deras produkt är “nyttig” eller “tillverkad av naturliga ingredienser” när de är fullproppade med socker. Vissa använder sig också av alternativa benämningar så att konsumenterna inte ska veta att det de äter faktiskt är skadligt för hälsan. Detta innefattar även falska påståenden, vilka ofta riktar sig mot barn som är för unga för att förstå att det de äter är dåligt för hälsan.

Tyvärr är aggressiv marknadsföring endast en av många orsaker till varför övervikt är ett växande problem. Tillgänglighet och bekvämlighet är också en orsak, något du kommer att få lära dig mer om i nästa avsnitt.

10. Skräpmat och Processade Livsmedel Finns Överallt

Fakta: mat, speciellt skräpmat och processad mat, är lätt att få tag på. Dess tillgänglighet och bekvämlighet är en indirekt påverkan till människors växande midjor, något som kan leda till övervikt.

Närbutiker säljer godis, läsk och förpackad mat fulla av konserveringsmedel. Många butiker skyltar med och säljer frestande matvaror, vilka oftast är placerade nära kassan så att du lätt ser dem när du ska betala. Skräpmat är dessutom billigare, vilket gör det till ett mer självklart val för dem som bor i bostadsområden med lägre inkomst och som inte har råd att köpa riktiga, färska livsmedel som frukt och grönsaker.

11. Energivärdet Mäts i Kilojoule

Känner du till att energivärdet i livsmedel mäts i kilojoule? Känner du inte till denna måttenhet, är det möjligt att du inte räknar kalorier på rätt sätt, vilket kan förklara varför du ökar i vikt istället för att bli av med den. När du vet hur du ska balansera mängden kilojoule du får i dig från den mat du äter och dricker, och mängden kilojoule du förbränner, kan du börja märka en skillnad i vikten.

Men var inte orolig. En dietist kan hjälpa dig att få rätsida på detta så att du vet hur mycket du bör äta.

12. Ökade Insulinnivåer Innebär Även Ökad Risk för Övervikt

Ett av kroppens viktiga hormoner är insulin. Detta reglerar energireserven och kontrollerar fettcellerna, vilket inkluderar fettreserven och när fettcellerna ska släppas ut i kroppen.

Enligt en undersökning från 2017 som publicerades i Journal of Endocrinology, kan höga insulinnivåer bana vägen för att man utvecklar fetma. Detta beror på att när insulinnivåerna är höga, ökar detta sannolikheten för att energi lagras i fettcellerna istället för att det blir tillgängligt för användning. Detta är idealiskt för övervikt och fetma eftersom det innebär att du inte får förbränna det fett du har i kroppen.

13. När Kroppen Börjar Bli Resistent mot Leptin

Leptin är ett mättnadshormon som sänder signaler till hjärnans hypotalamus och säger till kroppen att den är mätt. Tyvärr finns ett tillstånd som heter leptinresistens där hormonet inte längre kan gå igenom blod-hjärnbarriären. Detta leder till störningar i kroppens reglering av kroppsvikten och hjärnans förmåga att bestämma hur fett ska lagras. Som resultat, blir ätandet okontrollerbart eftersom det finns ett konstant behov av mat.

Experter har upptäckt att individer med övervikt och fetma visas ha en resistens mot leptin, vilket gör detta tillstånd ytterligare en orsak till uppkomsten och utvecklingen av övervikt och fetma.

14. Du Kan Inte Säga Nej Till Socker

Erkänn. Du älskar socker. Men även om det ger sötma till maten, har socker en förmåga att ändra inte bara dina hormoner men även biokemin i din kropp, speciellt när du har ätit för mycket av det.

Och det är inte allt. Fruktos är en komponent som inte är bra för hälsan. Enligt en undersökning från 2005 som publicerades i tidningen Nutrition & Metabolism i London, kan för mycket fruktos inte bara öka insulinnivåerna utan även öka insulinresistensen. En undersökning från 2013 visade att fruktos även gör att man känner sig mer hungrig än mätt, vilket bidrar till att man går upp i vikt och i slutändan överviktig.

15. Äta på Fel Tallriksstorlek

Hur stora tallrikar har du hemma? Tro det eller ej, men tallriksstorleken kan vara en av orsakerna till varför du går upp i vikt.

En nyligen genomförd undersökning som publicerats i tidningen Obesity Science & Practice avslöjade att ändrar man på tallriksstorlekarna, kan detta påverka hur man ser på mat och uppfattar mättnad. Ju mindre tallrik, desto mindre äter man, vilket även innebär att man äter färre kalorier. Detta är en stor hjälp när man vill minska risken för övervikt och fetma.

Men häri ligger fortfarande en fara. Du kanske äter på mindre tallrikar, men du gör att du går tillbaka buffetbordet fler gånger. Lär dig att kontrollera ditt matintag för att i långa loppet kunna undvika fetma och kunna gå ner i vikt.

16. Inte Äta Med Familjen

Det kanske inte verkar som någon stor sak, men att äta tillsammans med familjen kan hjälpa dig att få bukt med övervikten.

Tänk på att familjen har ett stort inflytande över vilken mat du väljer att äta och hur du äter. Om båda föräldrarna ses äta grönsaker och frukt, är det större sannolikhet att barnen kommer att göra likadant. Detta kan påverka kosten och matvanor eftersom många individer har en tendensen att följa exempel.

Enligt en undersökning från 2017 som publicerats i BMC Public Health, så när man äter ihop som familj, uppmuntrar detta måltidsvanor och beteenden, speciellt för barn. Och utöver detta, så att sitta tillsammans med dina familjemedlemmar under måltider minimerar negativa känslointeraktioner som för lite kommunikation eller fientlighet. Detta kan ha en positiv effekt på vilken attityd barn får till mat, vilket så småningom hjälper till att motverka övervikt.

17. Följa Innedieter

Kålsoppsdiet, vattendiet, grapefruktdiet, inga-kolhydrater-diet, Hallelujadiet, stranddiet, och listan fortsätter. Sanningen är att det finns massvis med dieter som snurrar runt på marknaden som lovar att du kan gå ner i vikt på bara några dagar, för att få folk att testa dem.

Men detta är grejen: innedieter funkar bra för stunden, men i det långa loppet kan de ha negativ inverkan på hälsan. Detta beror på att innedieter exkluderar viktiga livsmedelsgrupper, vilka har positiva effekter på den övergripande hälsan. De får dig också att “svälta” dig själv, vilket leder till att man blir mer sugen på mat, vilket också kan leda till övervikt och fetma.

18. Att Tacka Ja Till Sötade Drycker

Du ser den i affären. Reklamen säger att denna speciella juice är tillverkad av naturliga ingredienser. I verkliga livet kan drycker sötade med socker vara orsaken till varför så många är på väg in i överviktsfåran.

En undersökning från 2007 som publicerades i American Journal of Public Health visade att konsumtionen av läskedrycker ökar både kroppsvikten och kroppsmasseindex. En annan undersökning som publicerades i Physiology & Behavior avslöjade att drycker sötade med socker ökar möjligheten till viktuppgång, insulinresistens och utvecklingen av typ 2-diabetes.

Vad är den bakomliggande orsaken till detta? En orsak är det höga innehållet av socker i denna typ av drycker. Och bubblet i kolsyrade drycker aktiverar även grelinnivåerna, vilket gör dig hungrig snabbare. Kan du tänka att du fyller magen med luft?

19. Nattskiftsarbete Som Orsak till Övervikt

Människan är byggd för att jobba på dagen och vila på natten. Tyvärr finns det människor, nära 0,7 miljarder över hela världen, som jobbar på nätterna och sover om dagarna. Detta innefattar bland annat sjukvårdsarbetare, outsourcade processarbetare, chaufförer och statsanställda. Råkar du vara en av dessa, bli inte förvånad över att få se en högre siffra på vågen.

Baserat på en undersökning publicerad i Obesity Reviews, löper nattarbetare 23 procent högre risk för att utveckla fetma jämfört med de som jobbar normaltid. Även om du inte har nattskiftsanställning, så om du hela tiden jobbar om nätterna, ökar även detta sannolikheten för övervikt.

Detta beror på att ett nattschema har en negativ påverkan på ämnesomsättningen, vilket gör det svårt för kroppen att bearbeta mat. Den konstgjorda belysningen som används under nattetid påverkar även melatoninnivåerna, vilket gör det svårt för dig att sova. När du väl blivit snuvad på sömnen, är sannolikheten högre att du äter vad som helst för att hålla dig vaken, eller att du dricker dig själv till drömvärlden.   

20. Skyll det På Hypotyreos

Hypotyreos är ett sjukdomstillstånd där produktionen av tyreoideahormoner är under normalnivå. Trötthet, håravfall och humörförändringar är några av symptomen, men vissa experter menar även att hypotyreos orsakar övervikt.

Enligt en undersökning från 2016, är öppen hypotyreos kopplad till viktuppgång, men ytterligare undersökningar behövs för att bestämma om det finns ett samband mellan fetma och subklinisk hypotyreos, där tyreoideahormonerna är på normal nivå men det sköldkörtelstimulerande hormonet på för hög nivå.

Hur som helst så kan nedsatt sköldkörtelfunktion förändra kroppens sammansättning och leda till viktökning, och det föreligger större sannolikhet för att man går upp i vikt efter att tillståndet blivit behandlat.

21. Polycystiskt Ovariesyndrom är En Annan Orsak

Även kallad PCOS, är detta sjukdomstillstånd en kombination av kronisk abnormalitet i äggstockarna och förhöjda nivåer av androgenhormonerna. Håll i minnet att androgen har en viktig roll i att bestämma inte bara fysiska attribut men även kroppens komposition.

Baserat på en undersökning, observerade experter att kvinnor med PCOS har större midjemått och midje-höftratio på grund av de högre nivåerna av androgenhormonet. Men oavsett, är det inte bara PCOS:s fel eftersom det även finns andra faktorer inblandade som bidrar till viktökning.

22. Cushings Syndrom som Orsak till Varför Du är Överviktig

Programmet för Hypofystumörer på UCLA definierar Cushings syndrom som en sorts sjukdomstillstånd där det finns för mycket kortisol i blodet. Detta beror på att tumörer på hypofysen producerar adrenokortikotropiskt hormon (ACTH), en sorts hormon som stimulerar adrenalinkörtlarna till att producera kortisol.

Kroppen behöver kortisol på grund av dess många funktionella fördelar, som att kontrollera blodtrycksnivåerna. Å andra sidan, kan för mycket kortisol göra så att kroppen triggas att äta, vilket bidrar till viktökning.

Här är det som förvånar: övervikt är ofta ett sjukdomstecken på denna sjukdom. Men detta behöver inte automatiskt betyda att är man överviktig så kommer man att utveckla Cushings syndrom eller tvärtom, dock är det en bidragande orsak.

23. Fysisk Inaktivitet eller Brist på Träning

Har du funderat över varför så många asiater är smala eller varför barn inte verkar gå upp i vikt trots att de äter mycket? Svaret är enkelt: dessa är grupper som är fysiskt aktiva.

Enligt en undersökning från 2008 som publicerades i tidningen Obesity, minskar den fysiska aktiviteten ofta under tonåren, vilket ofta leder till viktökning. Man kan skylla det på stressiga skolaktiviteter, uppkomsten av teknologin som uppmuntrar ungdomen att bara sitta stilla och spela videospel, och uppkomsten av mobila tablets som gör deras liv lättare. Vuxna är inte något undantag, eftersom ett skrivbordsjobb ofta innebär att man spenderar den mesta av sin tid stillasittande framför en dator.

Oavsett orsaken, så kan en stillasittande livsstil bidra till övervikt, något som du kan ta itu med genom att göra några enkla förändringar i vardagen, som att promenera eller ta trapporna i stället för hissen.

Detta leder oss till en annan orsak till övervikt.

24. När Maratontittande är Livet

Du vill få ut det mesta möjliga från ditt Netflix- eller TV-abonnemang, så du tar dig mycket tid för att sitta och titta. Men tyvärr så kan maratontittande vara en av de orsaker till att du går upp i vikt.

Baserat på en undersökning från 2015, publicerad i The International Journal of Communication and Health, så ju mer folk tittar på TV, desto mer onyttig mat äter de – och orsaken till detta är enkel. Konsten att titta på TV, speciellt science fiction och romantiska draman, anses vara en stillasittande aktivitet, och vilken uppmuntrar småätande. Eftersom du är distraherad eller koncentrerad samtidigt som du äter, upptäcker du inte kroppens signaler som säger att du är mätt.

Förutom detta, så innebär att titta på TV att du utsätter dig för reklam för olika typer av onyttig mat och dryck. På det sätt som denna reklam är skapad, kommer den troligen att få dig att tro på produkten, och benägen att köpa den.

25. En Icke-Stödjande Gemensam Omgivning

Låt oss säga att du tycker om att träna eller jogga varje morgon. Men tyvärr finns inga trottoarer eller motionsspår i ditt bostadsområde. Det finns en allmän park men där kan du inte jogga utan att snubbla eller springa in i någonting eftersom där är för fullt med folk. Du har hittat ett gym i närheten, men antingen är medlemsavgiften för dyr eller så finns där inte tillräckligt med bra utrustning.

Det behöver inte vara så stora grejer, men den miljö du har runtom dig kan också vara en bestämmande faktor till huruvida du är den perfekta kandidaten för övervikt eller inte. Bristen på öppna ytor, cykelspår, gångvägar och andra motionsanrättningar uppmuntrar människor till att leva stillasittande liv i stället för att röra på sig och vara fysiskt aktiva. Begränsat eller ingen tillgång till nyttiga livsmedel i mataffärerna och hos lokala handlare är också någonting som lockar folk i ett samhälle att äta onyttigt.

Som resultat, börjar du gå upp i vikt. Tillsammans med andra faktorer på denna lista, leder det till övervikt.

26. Att Äta Dina Känslor

Brustna förhållanden, ledsamhet, dödsfall i familjen och ilska. Känslorna kan variera, men de har en sak gemensamt: där föreligger en tendens att äta sina känslor.

Dessa känslor gör att du vänder dig till tröstmat för att må bättre. Ofta är dock tröstmat onyttig och innehåller massvis med socker och gör så att du går upp i vikt. Enligt en undersökning från 2011, så äter man kalorifylld tröstmat kan detta även leda till att kroppen samlar på sig stora mängder med kroppsfett eller bukfett, vilket är de just de förhållandena där fetma kan börja utvecklas.

Hur mycket du än vill “äta dina känslor” för att må lite bättre, ta det lugnt med tröstmaten eftersom den egentligen inte gör dig något väl.

27. För Mycket Stress Kan Skapa Matsug

Utöver känslor, är stress en annan faktor som kan bidra till övervikt. Du kanske har märkt att du blir sugen på tröstmat i stressiga situationer som ett sätt att medicinera dig själv. Men tyvärr kan tröstmat innehålla mycket fett eller socker.

Varför bidrar stress till övervikt? Det beror helt och hållet på förändringarna i hormonerna.

När du är stressad, utsöndras för mycket kortisol i kroppen, vilket ökar aptiten och gör att du känner större matsug. När du sedan börjar äta din “tröstmat”, ökar serotoninnivåerna. Detta hormon ansvarar för att få dig att må bra, vilket gör att du känner dig bättre och äter mer. Eftersom du befinner dig i ett tillstånd av stress, utsöndras neuropeptid Y från nervcellerna, vilket gör att kroppen har lättare för att samla på sig fett.

Hanterar du inte din stress, kan denna situation skapa en ond cirkel; alltså leda till övervikt, speciellt övervikt i överkroppen.

28. Förhållandet Mellan Sömnbrist och Övervikt

Hur mycket sömn får du om nätterna? Om du inte lyckas få minst sju till åtta timmars sömn, är det inte förvånande att du tar till choklad och kolhydrater i stället för selleristavar.

Enligt en undersökning från 2009 som publicerades i tidningen American Journal of Clinical Nutrition, innebär sömnbrist inte bara ökat kaloriintag, utan det förändrar även det sätt på vilket din kropp reglerar hunger och aptit. Människokroppen producerar större mängder av endocannabinoider, en sorts lipid i blodomloppet som skapar känslan att ätande är en njutbar aktivitet. Grelin eller hungerhormonet börjar också öka varje gång du inte fått tillräckligt med sömn. När grelinnivåerna är höga, innebär det att du är mer frestad att äta all mat du kan hitta för att hålla dig vaken.

Förutom detta, innebär sömnbrist även brist på energi. Detta underbygger en stillasittande livsstil eftersom du hela tiden känner dig för trött för att röra på dig och träna.

29. Felaktig information som Skapar Förvirring

Varifrån får du din information angående kost och hälsa? För det mesta är det nätartiklar, vänner och gymentusiaster som säger till dig att äta än det ena och göra än det andra.

Men detta är grejen: Det finns mycket felaktig information när det kommer till rätt kost. Vissa vinklar sanningen, andra sprider felaktiga data, en del förlitar sig på förlegad information och än andra misstolkar undersökningar utförda av experter. Det är många som sätter sin tilltro till just den information de får, och felaktig information kan stå som hinder i vägen för att nå framgångar i din viktminskning.

Och än värre, man fortsätter att hålla fast vid denna information för att man tror att den är sann, bara för att till slut inse att den var felaktig och att man bara har gått upp en massa i vikt.

 Budskap att Ta Med Dig

Det finns många orsaker och externa faktorer inblandade i varför man går upp i vikt. Men trots detta ska du inte låta dem hindra dig från att ta hand om din kropp och se till så att du har vikten under kontroll.

Nyckeln till att få bukt med övervikt är att först fastställa orsaken till varför den uppkommit. När du väl känner till boven i dramat, gör några förändringar i din livsstil och ta itu med sjukdomsbesvär som hindrar dig från att uppnå dina viktmål. Allt handlar om att vara engagerad och fast besluten att ta sig bort från Överviktsstigen, och med all största säkerhet, du kan göra det.