Hur blir jag av med kroppsfett? – Dom 5 Bästa Metoderna Stödda av Vetenskapen

Visste du att fetman i världen har gått upp nästan tre gånger sedan 1975? Fetma är även på högsta nivån i Mexiko, Ungern och Nya Zeeland. Till följd av detta, förväntas den att öka fram till år 2030 med Korea och Schweitz som ledande med högsta andelen fetma i världen.

Detta är ingenting att ta lätt på. Fetma, eller att ligga på den tyngre delen av vågskalan, kan förebåda flera olika sjukdomstillstånd som diabetes, högt blodtryck, stroke och hjärt- och kärlsjukdomar. Behandlingar finns, men att vidta förebyggande åtgärder före är alltid bättre än försöka bota efteråt, och det finns saker man kan göra för att säkerställa att kroppen är i toppform.

En av dessa är att tappa kroppsfett.

Kroppsfett och Dess Effekter på Hälsan

Det finns någonting du bör känna till om kroppsfett: Det är inte så farligt. Faktum är att din kropp producerar kroppsfett från maten du äter. Så fort din kropp konsumerar något livsmedel, bryts fettinnehållet i detta ner till fettsyror och glycerol, vilket utsöndras i kroppen.

Glycerolet tas om hand av levern vilken omvandlar det till glukos, vilket lagras i kroppen som ett energilager. På samma gång, ger fettsyrorna energi till alla huvudvävnaderna inne i kroppen. Förutom detta, säkerställer kroppsfett att cellerna fungerar smidigt, har en skyddande effekt på vävnader och organ, håller kroppstemperaturen på rätt nivå, förbättrar immunförsvaret, och hjälper till att absorbera viktiga näringsämnen för att kroppen ska fungera på rätt sätt.

Trots allt, uppstår problem när det finns för mycket kroppsfett. Om fetterna lagras inne i kroppen, kan detta leda till en rad med sjukdomar inklusive fetma.

Vilken är Den Bästa Träningen för att Tappa Kroppsfett?

 • Cykling – Om du är ute efter en lågintensiv träningsform som ändå är effektiv för att hjälpa dig att tappa kroppsfett, kan cykling vara ett bra alternativ. Du kan göra detta på en stationär cykel, speciellt om du huvudsakligen är ute efter att bränna fett, eller så kan du cykla ute på vägar.
 • Hög-Intensiv Intervall-Träning – Även kallad HIIT, är denna träningsform populär när man behöver hjälp med att tappa kroppsfett. Det är en kombination av högintensiv aerobisk träning i snabb takt för att maximera fettförbränningen. Detta gör att du tappar kroppsfett snabbare och mer effektivt.
 • Hoppa Rep – Underskatta aldrig denna träningsform, speciellt om du verkligen vill tappa kroppsfett. Denna aerobiska träningsform bränner mer än 1 000 kalorier per timme, och på samma gång ger den definition till axlar och vader. Den tränar även flera av muskelgrupperna, vilket hjälper dig att tappa kroppsfett om du utför det på rätt sätt.
 • Rodd – Ett annat sätt att tappa kroppsfett på är med rodd. Detta är på grund av att denna övning tränar hela kroppen, och den tränar kroppens största muskler samtidigt som den hjälper till att förbättra kondition och prestation. Man kan dessutom förbränna upp till 840 kalorier i timmen.
 • Löpning – Visste du att du kan bränna kring 600 kalorier per timme med löpning? Denna högintensiva träning ökar hastigheten med vilken du tappar kroppsfett, vilket även hjälper dig att bränna fler kalorier. Det är även en bra övergripande träning.
 • Simning – Detta är en annan effektiv träningsform som tränar hela kroppen och som hjälper dig att tappa kroppsfett. Det bästa är att även om simning är en lågintensiv träningsform med minimal skaderisk, kan den hjälpa kroppen att bränna kring 600 kalorier i timmen. Detta förbättrar både konditionen och prestationen.
 • Promenader – Denna fysiska aktivitet är det enklaste sättet att tappa kroppsfett. Som tidningen Sport Medicine skriver, så är promenader gratis, har låg skaderisk och kan utföras av alla när som helst, och gör att du bränner kring 100 kalorier per kilometer. Grejen med promenader är dock att det inte hjälper dig att tappa kroppsfett något vidare snabbt, vilket är varför du behöver komplettera med andra aktiviteter.
 • TyngdlyftningCardio må vara den ultimata träningsformen för att tappa kroppsfett, men att lyfta vikter kan vara ett bra supplement för att hjälpa dig nå dina mål. Som tidningen Obesity skriver, så hjälper tyngdlyftning till att förbränna kalorier och motverka att ämnesomsättningen saktar ner. Det motverkar även att man förlorar muskelmassa.

De Bästa Livsmedlen för att Tappa Kroppsfett

 • Äppelcidervinäger – detta innehåller massvis med imponerande fördelar för kroppen, inklusive att den hjälper dig att tappa kroppsfett. Detta beror på att det innehåller ättiksyra som hjälper till att minska En undersökning har också visat att män med fetma som tog en matsked äppelcidervinäger om dagen minskade med över 1 cm från midjan på 12 veckor bara på grund av detta.
 • Chilipeppar – Förutom att den kryddar din mat, är chilipeppar också effektiv i att hjälpa dig att tappa kroppsfett. Det innehåller kapsaicin, en typ av antioxidant som ökar mättnadskänslan och minskar att man överäter. På samma gång hjälper denna komponent till att öka ämnesomsättningen och bränna fler kalorier.
 • Kokosolja – Om du verkligen vill tappa kroppsfett, behöver du byta ut dina matlagningsfetter till kokosolja. Detta är ett av de nyttigaste fetterna som finns tack vare dess innehåll av medellånga fettkedjor, vilka ökar ämnesomsättningen och minskar fettreserverna i kroppen. Ät eller använd två matskedar kokosolja dagligen för att tappa kroppsfett.
 • Kaffe – En kopp kaffe håller dig vaken hela dagen, men visste du att det också kan hjälpa dig att tappa kroppsfett? En mindre undersökning visade att dricker man kaffe en timme före träning kan detta hjälpa till att bränna dubbelt så mycket fett jämfört med om man inte dricker kaffe. Det ökar även ämnesomsättningen och hjälper till att bränna fler kalorier. Men håll dig till svart kaffe och till ett lågt intag, eftersom för mycket kaffe kan leda till insomnia och oro.
 • Fet Fisk – När man vill tappa kroppsfett, är fet fisk någonting som måste inkluderas i kosten. Det innehåller omega 3-fettsyror som inte bara skyddar kroppen mot olika sjukdomar, utan som också minskar bukfett och leverfett. Strömming, lax, sardiner, ansjovis och makrill är exempel på fet fisk som måste finnas i kosten för att du ska tappa kroppsfett.
 • Grönt Te – En lista på “Hur man Tappar Kroppsfett” kan aldrig bli komplett utan grönt te. Det innehåller epigallokatekin eller EGCG, en katekin och en typ av antioxidant som hjälper till att öka ämnesomsättningen, vilket är hjälpsamt när man vill tappa kroppsfett.
 • Protein – Något du alltid behöver ha med i din kost om du vill tappa kroppsfett är protein. Det är viktigt för att hålla vikten i kontroll eftersom denna makronäringsämne hjälper kroppen att utsöndra peptid YY (PYY), en typ av mättnadshormon som minskar matintaget, och därigenom minskar risken för fetma. Tidningen Cell Metabolism har även visat att en proteinrik kost ökar ämnesomsättningen och bibehåller muskelmassan, speciellt när man börjar tappa kroppsfett. Men se till så att du väljer ditt protein med omtanke. Fisk, ägg, magert kött, skaldjur, nötter och baljväxter är några exempel på bra proteinkällor.
 • Löslig Fiber – Denna typ av fiber absorberar vatten och formar sig till en gelé som saknar ner maten när den passerar matsmältningssystemet. Som resultat, känner man sig naturligt mättare och det gör att man äter mindre. Enligt tidningen Journal of Nutrition, minskar detta antalet kalorier som kroppen tar upp från maten man äter. Exempel på löslig fiber är avokado, brysselkål, linfrön, björnbär och baljväxter.

Livsmedel att Undvika för att Hjälpa Dig Tappa Kroppsfett

 • Alkohol – En fest känns kanske inte som någon fest utan alkohol, men enligt en undersökning som publicerades i European Journal of Nutrition, ökar övermåttlig alkoholkonsumtion risken för fetma eller övervikt i bukområdet. Dricker du för mycket alkohol, hjälper det dig inte heller att tappa kroppsfett.  
 • Fruktjuice – Bli inte lurad av ordet “frukt” på etiketten. Fruktjuicer innehåller vitaminer och mineraler, men enligt en undersökning publicerad i tidningen Diabetes and Endocrinology, innehåller fruktjuicer stora mängder socker, vilket bidrar till ökat bukfett.
 • Sötad mat och drycker – Ett högt sockerintag är kopplat till ökat bukfett enligt en undersökning publicerad i Journal of Nutrition. Detta beror på att socker innehåller fruktos, en av de största orsakerna till Typ 2-diabetes. När den får för mycket fruktos blir kroppen tvungen att omvandla denna komponent till fett, vilket leder till ökad fettansamling i levern och kring magen.
 • Raffinerade kolhydrater – Kolhydrater är en bra källa till energi, men äter du rätt sorts kolhydrater? Tyvärr är raffinerade kolhydrater, som de som finns i vitt bröd och vitt ris, starkt korrelerade till viktökning enligt en undersökning genomförd 2012 i tidningen Food and Nutrition Research.
 • Transfetter – Vet du hur transfetter och delvis härdat fett tillverkas? Det är en produkt av dubbelbundet väte i omättat fett som sojabönolja och margarin. Baserat på en sexårig undersökning utförd på apor, så samlade gruppen med höga transfetter på sig 33 procent mer bukfett och hade högre insulinkänslighet jämfört med gruppen med enkelomättade fetter.

Andra Effektiva Metoder som Hjälper Till att Tappa Kroppsfett

 • Tugga maten långsamt. Enligt Journal of American Dietetic Association, så tuggar man maten långsamt, ökar detta hormonproduktionen som hjälper viktminskningen. Det gör också så att man äter färre kalorier, vilket hjälper till på vägen mot att tappa kroppsfett.
 • Få tillräckligt med sömn varje natt. Sömn är en viktig komponent för den övergripande hälsan och välmåendet, och även vikten. Baserat på en undersökning från 2008 som publicerades i American Journal of Clinical Nutrition, så om man får mindre än fem timmars sömn per natt, bidrar detta till att man ökar i vikt. Vill du tappa kroppsfett, måste du stänga ner och få minst sju timmars oavbruten sömn varje natt. Det underlättar även om du skapar en kvällsrutin som förbereder kroppen för vila.
 • Hantera stress. Kortisol är en typ av hormon som minskar inflammation, kontrollerar blodtrycket och förbättrar immunförsvaret. Men tyvärr så innebär för mycket kortisol, vilket du kan få från för mycket stress, att aptiten ökar och gör så att fett börjar lagras i bukområdet. Lär dig därför att hantera och befria din kropp från stress genom att utföra avslappnande aktiviteter som till exempel yoga, att läsa en bok, eller gå på massage. Till slut kommer detta att hjälpa dig att tappa kroppsfett.

Kan Jag Tappa Kroppsfett Med Viktminskningspiller?

Givet alla dessa olika tekniker till att tappa kroppsfett, kanske du undrar om det fortfarande finns någon plats kvar för viktminskningspiller.

Låt oss först gå in på vad viktminskningspiller är. Det finns två sorter:

 • Fettbindare – Denna typ av piller innehåller komponenter som till exempel kitosan som binder till sig fetterna i maten du äter. Detta förhindrar maten från att förbrännas, vilket hjälper dig att tappa kroppsfett och gå ner i vikt.
 • Fettförbrännare – Också kända som termogener. The School of Sport and Exercise Sciences vid Universitetet i Birmingham beskriver fettförbrännare som näringstillskott som ökar energianvändningen eller fettförbränningen, underlättar viktminskning och hämmar kroppens förmågan att absorbera fett.

Kan dessa två hjälpa dig att tappa kroppsfett? Svaret är ja, speciellt om de tas i måttliga mängder. Det rekommenderas också att du väljer viktminskningspiller med naturliga ingredienser för att minska skadliga effekter som illamående, huvudvärk, förstoppning och ökat blodtryck.

Exempelvis viktminskningspiller med konjugerad linolsyra, CLA, har positiva effekter på

energiförbränningen och hjälper till att minska kroppsfettet. Grapefruktolja är också en naturlig viktminskare eftersom det innehåller enzymer som bryter ner socker inne i kroppen, vilket minskar sötsug. Men å andra sidan så finns fettförbrännare som ephedra, som även om det är effektivt för att tappa kroppsfett, så bidrar det till ökat blodtryck, vilket gör dig till en god kandidat för hjärtattack eller stroke.

Slutliga Tankar

Alla dessa tips vi nämnt för att hjälpa dig tappa kroppsfett är effektiva. Det handlar sist och slutligen om att hitta de tekniker som fungerar för dig. Tänk på att alla strategier inte passar för alla, så ha tålamod tills du hittar den rätta tekniken som hjälper dig att tappa kroppsfett.

Än viktigare, var disciplinerad och hängiven om du vill tappa kroppsfett och gå ner i vikt. Utan dessa två, kommer du aldrig att nå dina viktmål så snabbt som du skulle kunna.